Gazdaság

Matolcsy György: A digitális jegybankpénzek a 2020-as években enyhítik majd az inflációs nyomást

A digitális pénz súlyosbítani fogja az inflációt, tehát a központi bankoknak az árnyomás enyhüléséig vissza kellene fogniuk a digitális valuták kibocsátását célzó „űrversenyt”. (Andy Mukheriee, Bloomberg, Economics, 2021. május 17.) De valóban így van? – tette fel a kérdést Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az mnb.hu oldalán, reflektálva a Válasz a Can digital cash make inflation worse? (Súlyosbíthatja-e a digitális pénz az inflációt?) című cikkre.

Matolcsy György: A digitális jegybankpénzek a 2020-as években enyhítik majd az inflációs nyomást
„A digitális valuták kibocsátását célzó űrverseny nem létezik”
Fotó: MH

Mindenekelőtt, a „digitális valuták kibocsátását célzó űrverseny” nem létezik. Éppen ellenkezőleg: rendkívül óvatos virtuális és gyakorlati kísérletek folynak, amelyek elvezethetnek a digitális pénzhez – magyarázta.

Kiemelte: a globális gazdaság más területeihez hasonlóan jó úton haladunk afelé, hogy a régi világból az újba vezető felgyorsult átmenet révén hibrid rendszereket hozzunk létre. Ígérte azt bárki is, hogy minden résztvevő át tudja majd váltani bankszámlájának egyenlegét a közvetlenül a monetáris hatóság által kibocsátott elektronikus pénznemre?

A jegybankelnök elmondása szerint az automatikus átváltás helyett a bankoknak a jövő zöld-, digitális és fenntartható gazdasági struktúrájára való átállást kellene tudni finanszírozniuk az elektronikus pénzzel. A digitális valutákkal finanszírozott beruházásokon keresztül teljesen új gazdasági területeket hozhatnak majd létre. Ez pedig a dolog természetéből fakadóan azt jelenti, hogy a bankok élénkítik majd a gazdaság kínálati oldalát, és ez enyhítené a 2020-as évek inflációs nyomását – írta Matolcsy György.

Kapcsolódó írásaink