Gazdaság

A bérnövekedés ellenére nem termékeket, sokkal inkább szolgáltatásokat vásárolunk

Hétindító – Erős kereslet az iparban

Magyarországgal kapcsolatban először ma látunk majd érdekes adatokat, méghozzá az októberi feldolgozóipari beszerzés menedzser indexet (BMI) – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

Ez legutóbb 52,1 volt, az ötven feletti érték azt jelzi, hogy bővülésre lehet számítani az iparban. Mindez azért érdekes, mert a világkereskedelem komoly gondokkal küzd: hiány van alkatrészekből és nyersanyagból – részletezte. Érdemes még odafigyelni ma az ipari termelői árak alakulására. A legutóbbi adat 14,4 százalék volt, és a szeptemberre vonatkozó sem lesz ennél kisebb – hívta fel a figyelmet Virovácz Péter.

Ennek azért van jelentősége, mert ez előbb-utóbb megjelenik a fogyasztói árakban is – hangsúlyozta. Pénteken két fontos KSH adat is érkezik. Az elemző elmondta: kiskereskedelmi forgalom esetében marad négy százalék körül az év/év növekedési ütem. Nem zár rossz negyedévet a szektor, de egyértelműen látszik, hogy hiába dinamikus a bérnövekedés, a fogyasztók elsősorban nem termékeket vásárolnak, hanem inkább szolgáltatásokat – emelte ki.

Az ipari termelés az elmúlt időszakban negatív meglepetéseket hozott, még mindig nem tudnak teljes kapacitáskihasználtsággal működni a gyárak. Virovácz Péter szerint innentől várható akár két–két és fél százalék növekedés is havi alapon, de ez továbbra is azt jelenti, hogy érdemben nem tudjuk meghaladni a tavalyi évi termelési szintet. Hiány van alapanyagokból, drágább az energia – magyarázta az elemző.

Holnap az amerikai jegybank (FED) kamatdöntő ülést tart. A piac arra számít, hogy bejelentik az eszközvásárlási program visszavágását. Virovácz Péter azt várja, hogy a FED 2022 júniusára le is nullázza majd ezeket a vásárlásokat. Hangsúlyozta: ez azért fontos, mert így nem kerül be több pénz a gazdaságba, azaz most már a szigorítás útjára léphet az amerikai jegybank – tette hozzá. Várható, hogy jelzik azt is, mikor, milyen mértékű kamatemelésre lehet számítani 2022-ben. Olyan magas az inflációs nyomás az Egyesült Államokban, hogy akár három ilyen lépésre is szükség lehet jövőre – jegyezte meg. Ami Európát illeti, hasonlóan inflációs nyomás miatt hosszú idő után kamatot emelhet angol jegybank csütörtöki kamatdöntő ülésén. A piac már beárazta a kamatemelést, Virovácz Péter is tizenöt bázispontos emelésre számít.

Kapcsolódó írásaink

Folytatódhat a kamatemelés

ĀHétindító. A szeptemberi infláció a vártnál magasabb lett, a növekvő világpiaci energiaárak is kockázatot jelentenek