Gazdaság

Vasárnapig kérvényezhető a moratórium

A jegybank kimutatása szerint a lakossági ügyfelek 53 százalékának nőtt a jövedelme tavaly, mindössze tíz százalékuknak lenne indokolt a folytatás

Rengeteg ügyfélnek jelentett segítséget a hitelmoratórium, amelynek folytatását a bankfiókokban a mai napon, online pedig vasárnapig lehet már csak kérvényezni. Annak az ügyfélnek, aki jogosult, de már nem szorul rá, érdemes folytatnia a törlesztést.

Vasárnapig kérvényezhető a moratórium
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az év első felében összesen 184 ezer darab lakossági hitelszerződést léptettek ki az ügyfelek a törlesztési moratóriumból, a vállalati hitelek közül húszezer esetében kezdték meg ismételten a szerződő felek tartozásuk teljesítését – válaszolták lapunk megkeresésére a Money.hu szakértői. A kilépések aránya bankonként eltérő, például a Magyar Bankholding tagjainál az első hat hónapban több mint 18 százalékkal csökkent a moratóriumban maradók aránya, a védernyő alatt lévő hitelállomány 261 milliárd forinttal esett.

Rugalmas feltételek

A Money.hu korábbi körkérdésére a K & H Banknál elmondták, a moratóriumban részt vevő lakossági hitelek aránya az elmúlt év végéhez képest a jelzáloghitelek esetében 29-ről húsz százalékra csökkent, a személyi hiteleknél ugyanakkor harmincszázalékos volt a csökkenés. Az OTP-nél  lakossági hitelállomány 39 százaléka volt a nyáron moratóriumban. A CIB-nél a lakossági ügyfelek harmada, az Unicredit Banknál a fizetési haladékra jogosult magánszemélyek valamivel több mint harminc százaléka volt moratóriumban.

A legfrissebb adatok szerint október előtt a moratóriumra jogosult lakossági hitelek 48 százaléka (a teljes lakossági hitelállomány 33 százaléka) volt moratóriumban – tavaly év végén még a teljes lakossági hitelállomány 54 százaléka. A vállalati oldalon a moratórium szabályainak megfelelő hitelek 35 százaléka (a teljes vállalati hitel állomány 21 százaléka) után vették igénybe az adósok a fizetéskönnyítő lehetőséget.

A jegybank a moratórium új feltételeinek nyilvánosságra kerülése után jelezte, hogy a feltételeknek a még mintegy 1,15 millió moratóriumban lévő lakossági hitelszerződésben érintett ügyfelek hetven százaléka, 800 ezer szerződés felelne meg. Egy tavaly év végén készült jegybanki tanulmány szerint akkor a moratóriummal élők harmada nevelt gyermeket, a moratóriumban lévők 14,5 százaléka volt nyugdíjas.

A szabály, miszerint a család jövedelme tartósan csökkent az elmúlt hónapokban, lényegében minden lakossági ügyfélnek lehetővé tenné a folytatást. Ez alól jó eséllyel csak az a mintegy 350 ezer adós kerülhet ki, aki Kandrács Csaba MNB alelnök szerint tavaly március óta úgy vett fel hitelt, hogy közben más tartozással a moratóriumban volt.

Stabilizálódó jövedelmek

Az MNB kimutatása szerint a lakossági moratóriumban érintett ügyfelek 53 százalékának nőtt a jövedelme tavaly. A Magyar Bankszövetség bankszámla-forgalmi adatok alapján készült kimutatása szerint a hitelmoratóriumban lévő ügyfelek 19 százalékának mérhetően csökkent a jövedelme, ugyanakkor 81 százalékuk a jövedelem alapján jelenleg is tudná fizetni a hitelfelvételkor vállalt törlesztőrészleteket.

Nem maradhat moratóriumban autó­lízinggel rendelkező ügyfél, illetve lombard vagy záloghitelt igénybe vevő adós.

A vállalati ügyfelek esetében a cég bevételeinek 25 százalékos csökkenését szintén nem kell igazolni (ha például a tavaszi harmadik hullámban esett vissza drasztikusan a forgalom, arról még nincs beszámoló, ám vélhetően a cégeket távol tartja, hogy a banki számlaforgalom pontos képet ad a bevételekről.

Ennél is komolyabb visszatartó erő lehet, hogy a moratóriumban nem maradhat olyan cég, amelyik a moratórium indulása óta valamilyen kedvezményes gazdaságélénkítő – NHP, MFB, Széchenyi-kártya – hitelt kapott. Összességében az MNB szerint a lakossági ügyfelek tíz százaléka esetében lenne indokolt a moratóriumban maradás, ennél némileg magasabb aránnyal, 15-20 százalékos szinttel számoltak a bankok.

Költségnövekedés

A Money.hu számításai szerint ez a nyolc hónap extra védelem átlagosan negyven százalékkal növeli meg azt a többlet törlesztési terhet, amelyet egy húszmillió forintos fix, ötszázalékos éves kamat mellett, húszéves futamidőre felvett hitelnél az adósnak viselnie kell. Hozzátették, semmilyen észszerű érv nincs amellett, hogy az ügyfelek, akik képesek visszatérni a normális törlesztéshez, további hónapokra kérjék a haladékot.

A Money.hu szakértői arra figyelmeztetnek, hogy számottevően befolyásolja a moratóriumi többletterhet, hogy mikor vettük fel a hitelünket. Minél közelebb volt a hitelfelvétel a moratórium indulásához, annál rosszabbul jár az adós azzal, ha nem tér vissza a törlesztéshez.

Kapcsolódó írásaink