Gazdaság

Kilábalt a válságból a munkaerőpiac

A vállalkozások bővítési szándéka korlátokba ütközik, ami bérversenyhez vezet, és az infláció erősödését vetíti előre

Szeptemberben a foglalkoztatottak átlagos száma kilencezerrel volt több az előző havinál, és négyezerrel nőtt az egy hónappal korábbihoz képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal tegnapi jelentéséből.

A foglalkoztatotti létszám háromhavi mozgó átlaga a július–szeptemberi időszakban 36 ezerrel nőtt az előző év azonos időszakához képest, és négyezerrel volt magasabb az egy hónappal korábbi gördülő átlagnál.

A munkanélküliségi ráta az előző havival azonos, négyszázalékos, a július–szeptemberi időszakban pedig 3,9 százalékos volt. Stabilitás jellemzi a munkaerőpiacot, a munkanélküliségi ráta lényegében öt hónapja stagnál – emelte ki Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője lapunkhoz eljuttatott kommentárjában. Az adatokból kiderül, hogy jelentős felszívó ereje van a munkaerőpiacnak. A munkaerő kínálata továbbra is korlátos, egyre több szektorban jelentkezik munkaerőhiány, amit a csökkenő potenciális munkaerő-tartalék súlyosbít.

A munkaerőpiac is utolérte a válság előtti állapotát, a gazdaság dinamikusan bővül, de a munkáltatók nem képesek betölteni az üres álláshelyeket – részletezte. Ez munkahelyi fluktuációt hozhat, emelve a bérnyomást, így az adatok a várhatóan erősödő inflációs nyomásra világítanak rá. Az év végére 3,8 százalék közelébe mérséklődhet a munkanélküliségi ráta – írta.

A gazdaság kilábalását mutatja, hogy szeptemberben tovább emelkedett a foglalkoztatás, és már meghaladja a válság előtti szintjét – nyilatkozta az MTI-nek Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági elemzője. A munkaerőpiac bővülése a következő időszakban folytatódhat, amennyiben nem kerül sor a gazdaság széles körét érintő lezárásokra. A munkaerőpiac demográfiai korlátokba ütközhet, ami a munkaerőhiány erősödését, így a bérek emelkedését vonhatja maga után – közölte.

Kapcsolódó írásaink