Gazdaság

Több tízezer fiatal lakásvásárlását segítheti az MNB javaslata

A huszonöt év alattiak személyijövedelemadó-mentessége javítja esélyeiket, ezzel ugyanis magasabb lesz a nettó jövedelmük 2022-ben – mondta Balogh László

A jövőben évente akár húszezerrel is több fiatal hamarabb jelenhet meg a lakáspiacon, ha egy jegybanki javaslatból valódi szabályozás lesz, ugyanis az önrészre vonatkozó jelenlegi húszszázalékos limit jelentősen, akár tíz százalékra csökkenhet.

Több tízezer fiatal lakásvásárlását segítheti az MNB javaslata
Akár tízszázalékos önerővel elhagyhatják a mamahotelt
Fotó: MH

Sok fiatalnak teheti könnyebbé az első lakáshoz jutását egy, még csak felvetésként megjelent jegybanki ötlet, amelynek eredménye­ként alacsonyabb önerővel vághatnak bele a lakásvásárlásba. Természetesen így a hitelösszeg nagyobb lesz, és a mostani szabályok és a huszonévesek átlagfizetése alapján nem minden esetben fér bele a törlesztés az adósságfék-feltételekbe – áll az Ingatlan.com legfrissebb elemzésében, amelyből az is kiderül, hogy október közepén mennyiért kínálták eladásra az első lakásnak megfelelő negyven négyzetméteres vagy annál kisebb lakóingatlanokat.

A fiataloknak a mostani szabályok szerint a lakás árának minimum ötödét, húsz százalékát kell letenniük ahhoz, hogy lakáshitelből meg tudják venni a kiszemelt ingatlant. Ezt a limitet mérsékelné az egyelőre csak ötletként ismert jegybanki javaslat. Ha tényleges szabály lesz belőle, akkor a mamahotelből való távozást fontolgató fiatalok lakáshitel-igényléséhez elég lenne tíz százalék, vagyis feleződne a mostani limit – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: egy ilyen szabályozás felélénkítené az első lakásnak megfelelő garzonlakások piacát, azaz a negyven négyzetméteres és annál kisebb lakásokét, amelyek egyébként a kereslet szempontjából az utóbbi években a legnépszerűbbek között voltak.

A kínálati átlagárak alapján egy 35–40 négyzetméteres, használt, fővárosi lakás 29–33 millió forintba kerül. A jegybanki javaslat alapján akár ennek az összegnek a tizedével bele lehet vágni a lakáshitel-felvételbe, azaz 26,1–29,9 millió forintos kölcsönre lenne szükség. Az Ingatlan.com-hoz tartozó Money.hu kalkulációi szerint ekkora hitelösszegnél a végig fix kamatozású, 20 éves futamidejű lakáshitelek havi törlesztője 166–191 ezer forint. Ez azonban a huszonéves fiatalok idei első féléves, 244 ezer forintos nettó átlagos fizetését nézve jelentős kiadás, és nem fér bele az az úgynevezett adósságfékszabályokba, amelyek szerint 500 ezer forintig a nettó jövedelem maximum felét lehet hiteltörlesztésre fordítani.

Balogh László azt is hozzátette, a 25 év alattiak szja-mentessége javítja a fiatalok esélyeit, ezzel ugya-nis magasabb lesz a nettó jövedelmük 2022-ben. Könnyítést jelenthetne az érintett fiataloknak az is, ha a tízszázalékos önrész mellett valamilyen állami garanciaprogram kapcsolódna a kölcsönhöz. Az Ingatlan.com szakértője szerint a fia­talok mielőbbi ingatlanhoz jutása azt is jelentené, hogy onnantól kezdve a jövőbeni lakásdrágulások már az ő zsebüket gazdagítanák.

A lakáshitelek összege a GDP kilenc százalékához közelít

A háztartási szektor részére nyújtott hiteleken belül csaknem 48 százalékot tettek ki a lakáscélú hitelek, amelyek GDP-hez viszonyított aránya az előző év végi 8,4 százalékról 8,9 százalékra nőtt – derül ki tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb összefoglaló jelentéséből. A hazai lakáshitel-állomány 4259 milliárd forint volt június végén, 254 milliárd forinttal, 6,4 százalékkal magasabb, mint tavaly, de kevéssel még mindig elmaradt a 2010-es csúcsértéktől.

A lakáshitel-állomány bővülésében szerepe volt a törlesztési moratórium miatt ki nem fizetett törlesztőrészleteknek és annak, hogy a lejáró hitelek lezárása későbbre tolódott, azaz ezek összege sem csökkentette a lakáshitelek állományát. Az egy évvel korábbihoz viszonyítva az államilag támogatott lakáshitelek állománya 12, a támogatás nélküli hiteleké 13 százalékkal nőtt, miközben a teljes hitelállományon belül arányuk változatlanul 16, illetve 84 százalék maradt. A jelentés kitér arra is, hogy a törlesztési moratóriumot az év közepéig a lakáshitelek 29 százalékánál, mintegy 195 ezer esetben vették igénybe. A hitelek összege 1290 milliárd forint volt, a lakáshitel-állomány 30 százalékát tette ki.

(JA)

Kapcsolódó írásaink