Gazdaság

Kartellgyanú miatt hat éve a versenyhivatal látókörében

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség közleménye olyan szabálytalanságokat tár fel, amelyekkel a magyar gazdákat károsították meg Bige László cégei

Jelentős ideje, összesen hat éve a versenyfelügyeleti hatóság látókörében van a Bige László nevéhez köthető cégcsoport, a most kirótt 14 milliárdos felügyeleti bírság mértékét jól mutatja, hogy tavaly egész évben összesen 8,4 milliárd forintnyi büntetést szabott ki a versenyhivatal. Az üzletember szorongatott helyzetében világossá tette, kész támogatni a baloldalt, név szerint is említve Dobrev Klárát és Márki-Zay Pétert.

Kartellgyanú miatt hat éve a versenyhivatal látókörében
Fotó: YouTube

Bige László cégcsoportja bíróságon támadja meg a rekordösszegű versenyhivatali bírságról szóló döntést – közölte a Nitrogénművek Zrt./Bige Csoport. Közleményükben azt fejtegették, a Gazdasági Versenyhivatal határozata 250 oldalas, ezért annak értékelése még folyamatban van. A cégcsoport közleményéből kiderül az is, hogy a bírság nem előzmény nélküli, immár hat (!) éve zajlanak ellenük versenyhivatali eljárások, és ezekkel kapcsolatban – megfogalmazásuk szerint – már többször is kifejtették ellenbizonyítékaikat, részletes érveiket, kifogásaikat például az eljárást a bírság elkerülése érdekében kezdeményező és a hatóságot segítő KITE Zrt. nyilatkozataival szemben.

Utóbbi cég úgy kerül képbe, hogy – mint az a Világgazdaság honlapján olvasható – a hazai műtrágyapiacot jelenleg három nagy cégcsoport uralja. Ebből az egyik a Bige Holding, amelynek a legfontosabb tagja a pétfürdői Nitrogénművek Zrt., a másik a Csányi Sándor OTP-elnök érdekeltségébe tartozó nádudvari KITE Zrt. A köztük lévő partnerségi viszony 2014-ben, a tulajdonosváltással romlott meg, sőt Bige László korábban több helyen is név szerint ellenlábasaként említette az OTP elnök-vezérigazgatóját.

A most kiszabott bírsággal egyébként a baloldal embere – aki október elején úgy fogalmazott: Orbán ellen bárkit támogat – rekordot döntött. A versenyhivatal ugyanis tavaly összesen 8,4 milliárd forint értékben szankcionált, a Nitrogénművek Zrt./Bige Csoportra kirótt bírság ennek önmagában nagyságrendileg a másfélszerese.

Bige Lászlót most hűtlen kezeléssel és vesztegetési pénz elfogadásával vádolják. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség október 11-i sajtóközleményében azt írta: „Hűtlen kezelés bűntettével vádol egy vállalkozót és öt munkatársát, akik kétmilliárd forinttal károsították meg a vállalkozó saját cégét, miközben több mint 700 millió forint vesztegetési pénzt is kapott a vezető.” Jól látható, hogy egyértelműen a hazai fogyasztókat károsították meg. A közlemény ismerteti a kartellezés lényegét is, miszerint a cégcsoportot egyik vállalata a növénytermesztésben nagy mennyiségben használt terméket gyárt, egy másik cége pedig ezek értékesítésével foglalkozik.

A termelés során rendszeresen keletkezett olyan áru, amelynek minősége nem felelt meg az adott termékre vonatkozó saját gyártói előírásoknak, de a növénytermesztésben még rendeltetésszerűen felhasználható volt. E termékeket önköltségi ár alá értékelték le, az irreálisan csökkentett árú szereket pedig a vállalkozó által kijelölt cégek vehették meg, majd úgy értékesítették a végfelhasználóknak, mintha nem minőséghibás termékről lenne szó.

Bige Lászlóval (a közlemény megfogalmazásában: elsőrendű vádlottal) szemben börtönbüntetés, közügyektől eltiltás, pénzbüntetés kiszabását indítványozta az ügyészség, valamint vagyonelkobzást a vesztegetési pénzre.

Az üzletembert tavaly december 15-én őrizetbe is vették, az ügyészség akkor nyolcszázmillió forintos vesztegetéssel gyanúsította.

Az ügyészség most októberben közzétett vádjai után tette világossá, hogy kész támogatni a baloldalt, Dobrev Klárát és Márki-Zayt név szerint is említve. A milliárdos vállalkozó azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Bige László vagyonát egyébként tavaly 112 milliárd forintra becsülte a 100 leggazdagabb magyar című kiadvány, ezzel az összeggel a tizedik legvagyonosabb embernek számít Magyarországon.

Kapcsolódó írásaink