Gazdaság

Elutasították Hernádi Zsolt fellebbezését

Mol–INA-ügy

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében – közölte a Jutarnji List című horvát napilap alapján az MTI tegnap.

A testület döntésében elutasította a korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség, valamint a két vádlott fellebbezését is, és helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, amely szerint Sanadert hat év, az ő megvesztegetésével vádolt Hernádi Zsoltot pedig két év szabadságvesztésre ítélte.

A legfelsőbb bíróság indoklása szerint Sanader megegyezett Hernádi Zsolttal, hogy tízmillió euróért a magyar társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett, és arról, hogy az INA-ból kivonják a veszteséges gázágazatot. A pénzt fiktív szerződés alapján Robert Jezicnek, a per koronatanújának céges számlájára kellett volna átutalni. 2009-ben ötmillió euró megérkezett a számlára, míg a másik ötmillió euró már nem – közölte a testület. A MOL közölte, jogi válaszlépéseket tart szükségesnek.

Kapcsolódó írásaink