Gazdaság

A Gazdasági Versenyhivatal a faanyagok piacát is átvizsgálja a lehetséges torzulások miatt

Nyilvános konzultáció

Gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat, ugyanis számos jelzés érkezett a versenyhivatalhoz a faanyagok árának az egész országban érezhető, nagymértékű emelkedéséről, illetve készlethiányairól – közölte a hivatal tegnap az MTI-vel.

A Gazdasági Versenyhivatal a faanyagok piacát is átvizsgálja a lehetséges torzulások miatt
A faanyagok is drágultak, megjelent a készlethiány
Fotó: MH/Katona László

Elmondásuk szerint a GVH prioritásként kezeli az utóbbi időszakban tapasztalható drasztikus építőipari alapanyagár-emelkedéshez kötődő esetleges piaci torzulások vagy jogsértések feltárását. A közleményből továbbá az is kiderül, hogy az építési fából a hazai építőipar jelentős mértékű importra szorul. Hangsúlyozták: az építkezők összetett, sokszereplős értékesítési láncon keresztül juthatnak hozzá a szükséges alapanyaghoz.

Az áremelkedés és a termékhiány ezen kereskedelmi lánc minden szintjén tapasztalható volt 2021-ben – magyarázták. A vizsgálat eredményeit a versenyhatóság nyilvános piaci konzultációt követően jelentésben összegzi majd. A jelentés tervezetének elkészítésére a GVH-nak egy hónap áll rendelkezésére, ami indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb egy hónappal meghosszabbítható – olvasható a versenyhatóság sajtóközleményében.

Kapcsolódó írásaink