Gazdaság

Tovább javult a háztartások és a vállalkozások konjunktúraérzete

Járvány előtti értékek

A Századvég Gazdaságkutató 2021. októberi felmérése szerint a háztartások és a vállalkozások konjunktúraérzete egyaránt érdemben javult.

A lapunkhoz eljuttatott közleményből kiderül: a –100 és +100 közötti skálán értelmezett konjunktúraindex értéke mind a lakosságnál, mind a vállalatoknál tovább emelkedett: a lakosságnál –2,9-ről –1,5-re, míg a vállalatoknál –3,0-ról –0,2-re. Ezzel mindkét index megközelítette a koronavírus megjelenése előtti értékét.

Amennyiben a magyar gazdaság dinamikus növekedése folytatódni tud, akkor a két konjunktúraindex tovább emelkedhet, ehhez azonban több tényező együttállására is szükség van: az infláció csökkenése mellett az ipart és az építőipart érintő alapanyaghiány, a vállalati szektort érintő energiaársokk, valamint a szállítási nehézségek mérséklődése. Az infláció megítélése az előző havi, –30,8-ra történő javulás után visszakorrigált, és így –36,3 pontot tett ki, azaz a négy alindex közül továbbra is ennek a megítélése a legkedvezőtlenebb – áll az elemzésben.

Kapcsolódó írásaink