Gazdaság

Egyre közelebb a megállapodás, kétszázezer forint lehet jövőre a minimálbér

Kormányzati adókedvezmények

Januártól a minimálbér 200 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig várhatóan 260 ezer forintra emelkedik – mondta Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója csütörtökön Szegeden.

A bérköltségek mérséklése érdekében a kormány négy százalékos munkáltatói járulékcsökkentést javasol, és megfontolja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatát, hogy a kis- és közepes vállalkozásoknak jövőre is a helyi iparűzési adó felét kelljen csak befizetniük – közölte a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara TOP 100 című gazdasági konferenciáján. Más országokban nem jellemző a minimálbérhez és a garantált bérminimumhoz hasonló kettős rendszer – hívta fel a figyelmet Nagy Márton, és megjegyezte, tíz év múlva Magyarországon sem biztos, hogy lesz ilyen.

Azt is elmondta, nemzetközi összehasonlításban a magyar minimálbér a gazdaság fejlettségéhez viszonyítva és vásárlóerő-paritáson számítva is alacsony, és megjegyezte, hogy a 2016-os helyzettel szemben a minimálbér-emelésének nincs torlasztó hatása. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ugyanitt arról beszélt, a tárca év eleji, a 2021-es gazdasági növekedésre vonatkozó hét százalék körüli előrejelzése teljesülni fog. Az IMF prognózisa szerint az idei GDP-növekedés 7,6 százalék körül alakul, jövőre pedig 5,1 százalék várható.

Kapcsolódó írásaink