Gazdaság

Magyarország zöldúton jár

Hazánk egyre magasabb szinten fog hozzájárulni a környezeti és éghajlatpolitikai célok megvalósulásához

Győrben indul útjára ma a legújabb felméréshez kapcsolódó, felsőoktatási intézmények bevonásával zajló országjárás. Az egyetemi látogatásokkal egybekötött előadássorozat két hónapon át tart majd, és a legnagyobb városokat érinti – jelentette be közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Magyarország zöldúton jár
Hangzatos szólamok helyett konkrét intézkedések: egyre több a napelem
Fotó: MH/Katona László

A kormány 13. alkalommal fordul a mindennapjaikat meghatározó kérdések mentén a magyar emberekhez, akik ezúttal klíma- és természetvédelmi kérdésekben mondhatják el gondolataikat. A kérdőív kitöltése segít abban, hogy a kormány minél hatékonyabban térképezze fel a lakosság klímaváltozáshoz, környezetvédelemhez, erőforrásaink tudatos felhasználáshoz való viszonyulását – magyarázták.

Steiner Attila, a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár elmondása szerint a klímaváltozás egyre intenzívebben van jelen az életünkben, aminek negatív hatásai hangzatos szólamok helyett konkrét intézkedéseket igényelnek, ezért is fontos kitölteni a kérdőívet. Magyarország zöldúton jár, ez a következő két hónapban szó szerint is értendő – hangsúlyozta.

Nagy István agrárminisztert is idézi az ITM, aki kiemelte: „Ne feledjük, hogy a 21. század egyik fő kihívása a környezetünk megóvása, az ezzel kapcsolatos felelősségünk vállalása, ami a fenntartható jövő kulcsa. Bízom benne, hogy Magyarország egyre magasabb szinten fog hozzájárulni a környezeti és éghajlatpolitikai célok megvalósulásához. Az irányok meghatározásában számítunk a kérdőív eredményeire is.”

Mint kiderült, a Zöld Követ Egyesület szakmai partnerként szintén hozzájárult a kérdőív létrejöttéhez, és az országjáráshoz is csatlakozik. Király Nóra, a szervezet elnöke elmondta: „Célunk, hogy minél többen részt vegyenek ebben a társadalmi párbeszédben, hogy azokat a válaszokat a jövőben beépíthessük a munkánkba. Az országjárás során az egyetemek auláiban várjuk az érdeklődő fiatalokat az Egyesület standjainál.”

A ma induló, egyetemeken zajló országjárás minden nagyobb hazai várost és felsőoktatási intézményt érint, az első héten Győrt, Veszprémet és Miskolcot, a következő állomások között pedig Eger, Kaposvár, Pécs, Zalaegerszeg, Székesfehérvár, Debrecen és Szeged is szerepel majd, számos budapesti egyetem mellett.

A kampányban Nagy István agrárminiszter és Steiner Attila államtitkár mellett az Agrárminisztérium több államtitkára is részt vesz. Emellett a figyelemfelhíváshoz az agrártárca Országfásítási programja is hozzájárul a következő hetekben – tájékoztatott az ITM.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom