Gazdaság

Lassíthatja a lengyel gazdaság növekedését az EU-val folytatott jogvita

Helyreállítási pénzek

Elmaradhat a várakozásoktól a lengyel gazdaság növekedése, ha az Európai Unióval kialakult jogvita miatt késnének a Lengyelország által igényelt folyósítások a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítására és az ellenállóképesség javítására szolgáló uniós pénzügyi eszközből (RRF) – áll a Moody’s Investors Service tegnap ismertetett állásfoglalásában.

A nemzetközi hitelminősítő felidézi, hogy a lengyel alkotmánybíróság múlt heti határozata szerint az EU-alapszerződés egyes előírásai összeegyeztethetetlenek a lengyel alkotmánnyal, és az uniós tagságból nem következik, hogy az Európai Unió Bíróságának döntései kötelező érvényűek a tagállamokra. A lengyel kormány 23,9 milliárd euró juttatásért és 12,1 milliárd euró hitelért folyamodott az RRF-keretből.

A cég közölte: jelenlegi előrejelzése azt valószínűsíti, hogy a lengyel hazai össztermék jövőre 4,5 százalékkal növekszik, de az RRF-finanszírozások folyósításának hosszabb ideig elhúzódó esetleges késedelme négy százalék körüli ütemre korlátozhatja a lengyel gazdaság reálnövekedését 2022-ben. A Moody’s a feszült viszony ellenére nagyon csekély kockázatát látja annak, hogy Lengyelország távozna az Európai Unióból.

Kapcsolódó írásaink