Gazdaság

Reális lehet a 7,7 százalékos idei GDP-bővülés

Hétindító. Tárgyalások jönnek a globális minimumadóról

Az ipari termelés és az építőipar augusztusi teljesítményének adatai jelennek meg a héten idehaza, az Egyesült Államokban pedig rekordmagas az infláció. A németországi ZEW-index mérséklődő optimizmust tükrözhet, többek között az energiaárak drágulása miatt.

Szerdán teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az ipari termelés augusztusi részletes adatait második becslésében. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője lapunknak azt mondta, a részletes bontásból kiderül, bővül-e a rendelésállomány, az viszont látható, hogy a meglévő igényeket főleg az autógyártásban és az elektronikai iparban az alkatrészhiány miatt nem tudják teljesíteni.

Csütörtökön jelennek meg az építőipar augusz­tusi adatai. Az elemző hozzáfűzte, a kiskereskedelem viszonylag jó eredményeket mutatott, a harmadik lábként felfogható építőipar havi összevetésben legutóbb zsugorodott, és egyre erősebb a munkaerő­hiány az ágazatban.

Éves összevetésben két számjegyű növekedés várható – fűzte hozzá Virovácz Péter. Egyúttal megjegyezte azt is, hogy a fő szektorok tevékenysége alapján reálisnak látja a 7,7 százalékos éves gazdasági növekedést, ez akkor lehet kevesebb, ha a negyedik negyedévben kifejezetten rosszul teljesítene az építőipar. Hazai viszonylatban érdekes lehet még a globális minimumadóról szóló megállapodás, a bevezetését megelőző tízéves periódusról a hét első felében tudhatunk meg bővebbet.

Ami a nemzetközi piacokat illeti, az Egyesült Államokban szerdán lát napvilágot az inflációs mutató. Ez a kilencedik hónapban 5,3 százalék lehet, ami messze meghaladja az ottani kétszázalékos célértéket. Pénteken a kiskereskedelmi forgalom szeptemberi mérlege jelenik meg. Ez havi összevetésben félszázalékos csökkenést mutathat, mégpedig azért, mert a kínálati oldal nem képes kielégíteni a keresletet – magyarázta Virovácz Péter. Az ottani mutatóba a használt­autó­piac számai is beletartoznak, ez utóbbi szektort nem számolva bővülést mutatna a kiskereskedelem.

Ami az eurozónát illeti, Németországban kedden jelenik meg a ZEW-index, az optimizmust a negyedik hullám várható kilátásai és a növekvő energiaárak mérsékelhetik. A végleges inflációs mutató a korábban közölt 4,1 százalék maradhat.

Az ipari termelés augusztusban, havi alapon vizsgálva itt is visszaesést mutathat, a tavalyi és azonos időszakához képest viszont öt százalék lehet a növekedés mértéke.

Kapcsolódó írásaink