Gazdaság

Kormányzati beavatkozás kell a baromfiiparnak

A túlélés a tét

Jelentősen megemelkedtek az idén az állattenyésztők költségei: a baromfitenyésztőket a magas takarmányárak mellett a felszökő – és a világpiacon most is folyamatosan csúcsokat döntő – gázárak külön is sújtják.

Nyilvánvaló, hogy a gázáremelkedésre minden termékpályán áremelkedést vagy költségnövekedést okoz – mondta az lapunk érdeklődésére Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója. Az áremelkedést, csak azért teszem zárójelbe, mert csak abban az esetben igaz, hogyha a piacon egyensúlyban van a kereslet és a kínálat. Amennyiben ez nincs egyensúlyban akkor költségnövekedést okoz, amit nem tudnak többek között a baromfisok sem tovább hárítani az átadói áraikban, mert nincs egyensúlyban.

Ez azt jelenti, hogy a takarmányárak drasztikus emelkedését követően újabb költség nem, újabb költség nemek jelennek meg, amik nyilván a túlélőképességét az ágazatnak csökkenti – magyarázta az elnök-igazgató. Beszélt arról, hogy egyre többen fontolgatják, hogy abbahagyják a termelést, egyre többen érzik úgy, hogy nem éri meg termelni. Mondhatom azt, hogy a baromfiágazat szenved a jelenlegi helyzetben, és sajnos nagyon nagy a veszélye annak, hogyha nem történik valami hathatós kormányzati beavatkozás, akkor sokan fognak felhagyni az állati termék előállítással, valamint a baromfitermeléssel – tette hozzá Csorbai Attila.

Kapcsolódó írásaink