Gazdaság

Energiapiaci zűrzavar következett be Európában

Gerjesztett klímahisztéria

Az energiapiacok összeomlásának vagyunk tanúi. Látványosan kezd megmutatkozni hogy az energetikában nincs, nem is lehet „valódi”piac, amint ezt társulatunk sok éve hangoztatja – mondta lapunknak Járosi Márton, az Energiapolitika 2000 Tárulatának elnöke.

Energiapiaci zűrzavar következett be Európában
Képük illusztráció
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Kiemelte, ezeket a piacokat ugyanis nem szakmai, kereskedelmi alapon, hanem ideológiai-politikai alapon, geopolitikai érdekek szerint működtetik. Európa az orosz gáz nélkül működésképtelen, de az Egyesült Államok ezt minden eszközzel akadályozza, lásd az Északi Áramlat 2. gázvezeték körüli álvitákat. A válság másik eleme az európai klímahisztéria, ami a németek által európai szintre emelt, megvalósíthatatlan dekarbonizáció következménye – hívta fel a figyelmet, hozzátéve, ennek káros következményeit egyértelműen jelzik a áramellátás európai rendszereinek zavarai. Hazánk helyzete a kormány felelős politikájának eredményeként megnyugtató.

Megkötöttük a hosszú távú, kedvező árú gázszerződést az oroszokkal, gáztárolóink töltve vannak. Hangsúlyozta: a Fidesz-kormány az ún. piaci árak helyett az általa kézben tartott, hatósági lakossági energiaárakat vezetett be. Ez a rezsicsökkentés. A áramellátásban azonban a klímahisztériára alapozott erőltetett decentralizált napenergia-termelés ellátásbiztonsági veszélyekkel terhes.

Kapcsolódó írásaink