Gazdaság

Mérséklődnek az árak az építőanyag-kereskedőknél

Az építőipari alapanyagok piacán tapasztalható visszás jelenségek vizsgálatába a nyár közepén kapcsolódott be a fogyasztóvédelem

Az összehangolt kormányzati fellépés részeként éppen három hónapja zajló fokozott fogyasztóvédelmi ellenőrzés legfrissebb eredményei kedvező fordulatra engednek következtetni. A kifogásolási arány a vizsgálatok július eleji megindítása óta tíz százalékponttal csökkent.

Mérséklődnek az árak az építőanyag-kereskedőknél
Cseresnyés Péter: A kormány összehangolt hatósági fellépéssel is tesz a családokért
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az első fél évben még folyamatos és nagyarányú áremelkedés ősz elejére nemcsak megállt, hanem számos termékkörben már érdemi mérséklődés is mutatkozik – összegzett Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár az Innovációs és Technológiai Minisztérium(ITM) által lapunkhoz eljuttatott sajtóközleménye szerint.

Az építőipari alapanyagok piacán tapasztalható visszás jelenségek vizsgálatába a nyár közepén kapcsolódott be a fogyasztóvédelem. Az elmúlt három hónapban a kormányhivatalok munkatársai az egész országot bejárták, 685 helyszíni ellenőrzésből közel négyszáz esetben tapasztaltak jogsértést.

Piacfelügyeleti hatáskörben több mint ezeregyszáz féle, összesen mintegy háromszázötvenezer darab terméket vizsgáltak meg. Próbavásárlással közel négyezer-ötszáz termék megfelelőségét ellenőrizték. Mostanáig tizennyolc vállalkozásra szabtak ki összesen 2,3 millió forint bírságot, számos további eljárás folyamatban van. A problémás kereskedelmi egységek közel negyede már a helyszíni ellenőrzés ideje alatt megszüntette a jogsértést – áll a közleményben.

„Ha a kifogásolási arányt havi bontásban vizsgáljuk, a kezdeti kétharmados mutatóhoz képest szeptemberre már csak nagyjából minden második forgalmazót érték kisebb-nagyobb mulasztáson a szakemberek. Az ártörténetek elemzéséből az is kitűnik, hogy az árak első fél évben még lendületes növekedése júliusban egyértelműen megtört. Néhány esetben az év eleji értékekig is sikerült visszatornázni az árakat, az áprilisi szint utolérése még szélesebb termékkörre jellemző.

Kevesebb példa akad a készlethiányra, ez összefüggésben lehet az építőanyagok kivitelének bejelentési kötelezettségével, amelyet nemrégiben hosszabbított meg januárig a kormány. Változatlanul igaz az is, hogy a magyar gyártók lényegesen ritkábban marasztalhatók el piacfelügyeleti jogsértésben” – részletezte a tapasztalatokat Cseresnyés Péter.

A kormány összehangolt hatósági fellépéssel is tesz azért, hogy az otthonteremtési és lakásfelújítási támogatások valóban a családok életminőségét javítsák. Az ITM a szektor célzott ellenőrzésével készteti jogkövető magatartásra az építőanyag-forgalmazókat. A fogyasztóvédelmi vizsgálat visszavonásig folytatódik a fővárosban és minden megyében. Ha a hatáskörén túlmutató problémákat tapasztal, a hatóság a társszervezetek – elsősorban a Gazdasági Versenyhivatal – eljárását kezdeményezi – közölték.

Kapcsolódó írásaink