Gazdaság

Európa az elhibázott klímapolitikája miatt szorul jelentős energiaimportra

Leépített kitermelési kapacitások

Az elmúlt fél évben szinte valamennyi energiahordozó árában jelentős növekedés volt tapasztalható világszerte. A Covid–19 járvány utáni helyreállítás hatására a gazdasági aktivitás és az energiaigények a vártnál gyorsabban növekedtek, és az emelkedést a kínálati oldal nem volt képes követni – mondta lapunknak Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Energia- és Klímapolitika Üzletág vezetője.

Európa az elhibázott klímapolitikája miatt szorul jelentős energiaimportra
Fotó: MH/Purger Tamás

Kiemelte: bár jelentős lokális eltérések adódhatnak, a nyersolaj-, a földgáz-, a szén- és a villamosenergia-árak változásában megfigyelhető trendek – a helyettesítési hatásoknak köszönhetően – jellemzően azonos irányba mutatnak. A szűkös kínálatot ráadásul számos szerencsétlen időjárási körülmény is befolyásolta: például az Ida hurrikán jelentős mértékben visszavetette az Egyesült Államok szénhidrogén-kitermelését, ami mind a nyersolaj, mind a cseppfolyós földgáz szállítására hatással volt, az Északi-tengeren pedig idén több különösen szélcsendes időszak is volt, ami szűkítette az időjárásfüggő kapacitások termelését – magyarázta a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Energia- és Klímapolitika Üzletág vezetője.

Annak, hogy a jelenlegi energiahiányos állapot Európát fokozottan érinti, az elsődleges oka, hogy a régió az elmúlt években klímavédelmi megfontolásból leépítette saját kitermelési kapacitásait, így nagymértékben importra szorul. Most pedig, hogy az egész világon drasztikusan nő az energiakereslet, a kínálat pedig szűkös, Európa csak korlátozott mennyiségű energiát képes beszerezni, azt is rendkívül drágán. Hangsúlyozta: Magyarország villamosenergia-ellátásában a nagyfogyasztói piac (ide tartozik a legtöbb vállalat) és az egyetemes szolgáltatás (ide tartoznak a háztartások és a kisfogyasztók) struktúrája markánsan eltér.

A nagyfogyasztói kategóriában az árak a piacon alakulnak ki, és mivel az európai tagállamok villamosenergia-piacai közti integráció magas, a szomszédos országok kereslete és kínálata jelentős befolyással van a magyar árak alakulására. Hortay Olivér elmondása szerint az augusztusban tapasztalt magas árak egyfelől a termelési tényezők (tüzelőanyag- és szén-dioxid-kvóta árak) magas költségének, másrészt a határkeresztező kapacitások szűkösebb rendelkezésre állásának köszönhető.

A szabályozástól mentes nagyfogyasztói piac miatt a magas árak komoly árnyomást jelenthetnek az energiaintenzív ágazatokban. Ezzel szemben az egyetemes szolgáltatási kategória tarifái hatóságilag rögzítettek, így a piaci árak nem jelennek meg a lakossági és egyéb kisfogyasztók kiadásaiban – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink