Gazdaság
Esély van a vadászattal kapcsolatos negatív hangulat megváltozására

Kovács Zoltán a Sárvíz-völgye Erdészeti-, Vadászati- és Ökoturisztikai Központban a hétvégén megrendezésre kerülő verseny megnyitóján azt mondta: a vadászattal kapcsolatban meglévő ismerethiány és az ahhoz kapcsolódó negatív felhangok nem tűntek el, de jó eséllyel a világkiállítás után a háttérbe szorulhatnak. Különösen, ha a kutyás, a solymász, a hagyományőrző, vagyis a vadászatot övező kulturális értékeket bemutatják minél több embernek - vélekedett.
A kormánybiztos vizslatartóként örömét fejezte ki, hogy létrejött ez a nemzetközi verseny, amely erősíti a vizslázás nélkülözhetetlen szerepét és segít a fajta elismertségének visszanyerésében.
Kovács Zoltán a versenyhelyszínről kiemelte: a vizslázás magyarországi központja Soponya kell, hogy legyen, hiszen az infrastruktúra és a keretek adottak hozzá.

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a vadászkutyák egyre nagyobb teret hódítanak a hobbiból tartott kutyák között, ami annak köszönhető, hogy ezek a legalkalmasabbak arra, hogy együtt dolgozzanak az emberrel, valamint az aktív szabadidő közös eltöltésére.
Rámutatott, hogy a vadászat jól képzett vadászkutya nélkül jóval nehezebb. Példaként említette, hogy kutyák nélkül a meg nem talált vad miatti veszteség az elejtett fácánok esetében 10-15 százalék, míg a récéknél 30-35 százalék lenne, ami az egész vadgazdálkodásnak is komoly veszteséget jelentene.
Sándor Gyula, az Országos Magyar Vadászkamara kinológiai szakbizottságának elnöke elmondta: hat évvel ezelőtt volt egy álmuk, hogy a népszerű vizslaversenyt feltámasszák, és a vizslások egyik fő versenyévé tegyék. Most az álom megvalósult, a cél pedig az, hogy a vizslával közös vadászatot népszerűsítsék, és megerősítsék a vizslák helyét a magyar vadászat területén.

A szombaton és vasárnap megrendezésre kerülő versenyen tizennyolc vizsla és vezetője vesz részt, többségük magyar, de vannak szlovák, cseh és osztrák versenyzők is. A résztvevőknek több mint húsz feladatot kell teljesíteniük erdőben, mezőn és vízen.
Nagy István hét ország mezőgazdasági minisztériumának vezetőjével tárgyalt
A csúcstalálkozót követően a miniszter közölte, hogy a bolgár, a cseh, a horvát, a lengyel, a román, a szlovák és a szlovén agrártárcák képviselőivel a térséget érintő kihívásokról értekeztek. Beszédében Nagy István összefogást szorgalmazott a térség államaival. Sürgette többek között az agrárkutatási együttműködések erősítését, és közös fellépést szorgalmazott annak érdekében, hogy az uniós országok tagállami hatáskörben, a saját nemzeti sajátosságaikhoz igazodva hajthassák végre az EU közös agrárpolitikáját (KAP). Úgy vélte, a brüsszeli akarat sokszor ellentétes a helyi agrárérdekekkel, az uniós partnereknek pedig meg kell érteniük, hogy a vidék „nem valaminek a széle, hanem az európai életmód szíve” - fogalmazott Nagy István.

A miniszter szerint az agrárpolitika legfontosabb feladata az egészséges, tápláló élelmiszerek előteremtése, ami fenntartható élelmezési rendszerekkel garantálható, biztosítva egyúttal a méltányosságot az ellátási lánc valamennyi szereplőjének, és mérsékelve az élelmiszer-pazarlást. Ennek mennyisége Magyarországon csökken ugyan, de uniós szinten még mindig 88 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik évente - tette hozzá. A tárcavezető az élelmiszerlánc digitalizációjában látja a megoldást a pazarlás visszaszorítására.
Nagy István közölte, hogy magyar kezdeményezésre a visegrádi államok agrárminisztereinek 2022 tavaszára tervezett ülése közös nyilatkozatot fogadhat el. Az egészséges, fenntartható élet biztosításáról szóló párbeszéd jelentős mértékben hozzájárulhat az élelmezési rendszerek átalakításához a következő évtizedben - mondta.
Szlovákia mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztere a helyi termelők és feldolgozók kihívásairól szólt. Kifejtette, hogy az uniós piacon a tőkeerős vetélytársakkal kell versenyezniük, többnyire alacsonyabb támogatások mellett. A fenntarthatóság további terhet jelent számukra, ennek költségeit nem viselhetik egyedül. Tárgyalásokra van szükség az uniós piac megnyitása miatt harmadik országok számára, hiszen olyan termékek kerülhetnek az EU-ba, amelyeket az uniósnál kevésbé szigorú ökológiai előírások mellett állítottak elő - tette hozzá Samuel Vlčan.
A cseh kormány mezőgazdasági miniszterének helyettese a fenntartható termelés jelentőségét hangsúlyozta, de hozzátette, hogy ennek elérése komoly kihívás a mezőgazdaság számára. Jiří ©ír a kutatások támogatását, és az új technológiák mielőbbi alkalmazását is szorgalmazta a sajtótájékoztatón.
A lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárca államtitkára elismerően szólt Nagy István felvetéseiről, hiszen - mint mondta - a KAP, a fenntarthatóság, és az élelmiszerpazarlás az agrárpolitika legfontosabb kihívása. Ryszard Bartosik bízik abban, hogy folytatódik a regionális együttműködés, és minden érintett számára meghozza a remélt eredményeket.
Az élelmiszeripari exportot támogató programot mutattak be az OMÉK-on
Az élelmiszeripari exportot támogató programot mutattak be az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérőrendezvényeként megrendezett Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) pénteken Budapesten, a Hungexpón.
A sajtótájékoztatón Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára hangsúlyozta, a Hungarian Food Business program hozzájárul ahhoz, hogy a magyar élelmiszer megjelenése a világban még hatékonyabb legyen.
Az Agrármarketing Centrum által elindított új program elősegíti, hogy a technológiájában, kapacitásaiban, termékeiben megújuló magyar élelmiszeripar ki tudja használni az exportpiaci lehetőségeket - fogalmazott az államtitkár.
Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese ismertette: a program része egy online élelmiszeripari valós idejű katalógus, amely a magyar élelmiszeripari kínálatot összefoglalva és digitalizálva bemutathatóvá teszi a világ bármely pontján, ezzel biztosítva a magyar élelmiszeripari gyártóknak, hogy jelen lehessenek a digitális térben.