Gazdaság

A jelentkezők száma rámutat a megújult szakképzési rendszer sikerére

Akik az általános iskolát sem fejezték be, azokat egyéni fejlesztéssel, a Dobbantó programmal segítik. A struktúra átjárható, a megszerzett tudás pedig beszámítható

A jelentkezések nagy száma alapján egyértelmű az átalakított, egyben rugalmassá tett szakképzési rendszer sikere. A részképzések a lemorzsolódást csökkentik, a kimeneti követelmények megváltoztatásával és a duális képzés bevezetésével pedig a gyakorlati ismeretekre helyeződött a hangsúly.

A jelentkezők száma rámutat a megújult szakképzési rendszer sikerére
Pölöskei Gáborné ismertette: idén július 1-jével magasabb lett az oktatók bére, egyben változott a szakma, a tartalom és a módszertan is
Fotó: MTI/Varga György

A korábbi Országos Képzési Jegyzéket (OKJ) a szakmajegyzék váltotta fel, ahol összevontak különböző szakmákat, és újakat hoztak létre. Ezek részben technikumban, részben szakképző iskolában végezhetők el – mondta az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállításon tartott előadásában Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára.

Kitért arra, hogy a kilencedik évfolyamnál növekedett a beiskolázás, a technikumoknál tizenkét, a szakképző iskoláknál tizenegy százalékos emelkedést mértek. Technikumban az informatika és távközlés, szakképzőben pedig a turizmus-vendéglátás volt a legnépszerűbb két szakirány. Pölöskei Gáborné rámutatott, a technikum egyben a mérnökképzés előszobája.

A bizonytalanok számára orientációs évet találtak ki, ahol tantárgyi keretek helyett egyedi fejlesztések vannak kompetenciákkal, megkönnyítendő a szakmaválasztást azzal a céllal, hogy senki se morzsolódjon le.

Akik az általános iskolát sem fejezték be, őket egyéni fejlesztéssel, a Dobbantó programmal segítik. A rendszerek átjárhatók, a korábban megszerzett tudás beszámítható – húzta alá a helyettes államtitkár, egyben rámutatott, a fiatalokat általános szakképző ösztöndíj is segíti. Az elérhető ösztöndíj mértékéről szólva a helyettes államtitkár elmondta, az nem zsebpénz, a havonta átutalt összeget sok tanuló félreteszi, például jogosítványszerzéshez használja fel. Azok pedig, akik a duális képzésben egyúttal dolgoznak is, az ösztöndíjnál jóval magasabb fizetést kaphatnak.

A felnőttek előtt is több út áll: az érettségizettek kétéves technikumi képzésre mehetnek, szakmát tanulhatnak. Az újdonságként elérhető műhelyiskoláról Pölöskei Gáborné azt mondta: ez részszakmát ad, tárgyak nincsenek, hanem például a járólap lerakását számolják ki, tehát célirányos. Egyre több felnőtt iratkozik be. Az új képzési rendszerben arra is van lehetőség, hogy kétéves szakmákat 6–12 hónap alatt sajátítsanak el azok, akik gyakorlati tapasztalat birtokában már benne dolgoznak, és szeretnének hivatalos képesítést szerezni róla.

Pölöskei Gáborné arról is beszélt, tavaly július 1-jével magasabb lett az oktatók bére, egyben változott a szakma, a tartalom és a módszertan is.

Kiemelte: kimenetszabályozási rendszer lép életbe. A vizsgák előtt több hónappal projektfeladatot kapnak a diákok, mint amilyen például intarziás asztal vagy gépsorrészlet lemodellezése. A gyakorlaton keresztül történik az elmélet számonkérése – magyarázta.

A duális képzésről azt mondta, az iskola adja az elméleti hátteret, a tudást viszont a gazdaságban kell kamatoztatni, a tizedikes tanulónak a korábbi rendszerrel ellentétben például már tanulói jogviszony mellett munkaszerződése is van. E rendszerben a cégek feloszthatják egymás között, a képzésen belül ki, mely (rész)területet vállalja.

A helyettes államtitkár lapunk kérdésére elmondta, egyre többen jelentkeznek szakképzésre, az új rendszer elfogadottságát a számok jelzik. Tavaly hat százalékkal, idén viszont már több mint tíz százalékkal nőtt azok aránya, akik ezt az utat választották. Hozzátette: egyre több felnőtt is bekerül a rendszerbe, és egyre több intézmény kínál számukra tanulási lehetőséget, például a műhelyiskola. A számok alapján az átalakítás sikere egyértelmű – fűzte hozzá Pölöskei Gáborné.

Gróf Széchenyi Zsigmond-emlékérmeket adtak át

Hagyományteremtő céllal idén először adták át a gróf Széchenyi Zsigmond-emlékérmeket tegnap Budapesten, az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállításon – adta hírül az MTI. Mint írták, az emlékérmet az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. alapította, az elismerést a jótékonysági vadászatért végzett eredményes tevékenység elismeréseként megyénként egy-egy vadász kapja.

A közlemény szerint a gróf Széchenyi Zsigmond-emlékérmek átadási ünnepségén Kovács Zoltán kormánybiztos hangsúlyozta, jó döntés volt a jótékonysági vadászat intézményét beilleszteni a vadászati világkiállításba, mert a vadászat társadalmi hasznosságát meg kell mutatni mindenki számára. L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kiemelte, a vadászat több, mint szenvedély: sport, vadgazdálkodás, a vadászat a magyar kultúra része.
(JA)

Hamarosan átlépi az egymilliót a látogatók száma

A Fátyol Iskolaprogramban eddig több mint húszezer diákot láttak vendégül az Egy a Természettel Vadászati
és Természeti Világkiállítás programjain, a rendezvény kedden újabb 93 diákcsoport és háromezer diák érkezésével folytatódik – közölték a szervezők az MTI-vel.

Ismertették, a világkiállítás tizedik napján a Hungexpóra több mint 18 ezren látogattak el, ezzel a rendezvény központi helyszínének látogatottsága hétfő estére átlépte a 246 ezret. A hétvégével frissített és összesített adatok alapján eddig az országszerte zajló programsorozaton már több mint 978 ezren vettek részt. Ismert, a húsznapos programra egymillió látogatót vártak.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink