Gazdaság

Teljes iparágaknak adhat új lendületet a magyar design

Az újító gondolkodás és a megfelelő szellemitulajdon-védelem kulcsfontosságú ahhoz, hogy a megváltozott környezetben is versenyképesek legyenek a hazai kreatívipar szereplői

Digitálisabban és környezettudatosabban vásárolnak a magyarok, akik a helyi üzleteket részesítik előnyben a koronavírus-járvány hatására az Európai Bizottság felmérése szerint. Kiemelt szerepe lesz a kontinensen több mint hét millió embert foglalkoztató kreatív szektornak az egész Európában átalakuló fogyasztói igények kiszolgálásában és ezáltal az unió gazdasági fellendítésében.

Teljes iparágaknak adhat új lendületet a magyar design
Magyar designerek munkája az élhetőbb környezet kialakításáért
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A koronavírus-járvány miatt felgyorsult digitális átalakulás az élet minden területét átformálta, miközben számos akadályt gördített a megszokott üzleti működés elé – mondta tegnap Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke a 360 Design Budapest kiállítás megnyitóján. Hozzátette: Magyarország az egészségügyi veszélyhelyzet ellenére idén is képes volt javítani innovációs teljesítményén. Az újító gondolkodás és a megfelelő szellemitulajdon-védelem kulcsfontosságú ahhoz, hogy a megváltozott környezetben is versenyképesek és eredményesek legyenek a hazai kreatívipar szereplői – hangsúlyozta.

A kutatás szerint a Covid–19-járvány Európa-szerte, így Magyarországon is megváltoztatta a fogyasztói szokásokat. Az Európai Bizottság idén közzétett felmérése szerint a magyaroknak már több mint fele szívesen vásárol online idehaza, és a lakosság többsége környezettudatosabban szerzi be a szükséges termékeket. Honfitársaink háromnegyede otthonához közelebb kezdett el bevásárolni, mint korábban, és jobban támogatja a helyi vállalkozásokat. A felmérés alapján az itthon tapasztalható attitűdváltás megegyezik az európai uniós trendekkel.

Az egészségügyi krízist követően egy emberközpontúbb és élhetőbb környezet kialakításához nagyban hozzájárulhatnak a magyar designerek, ha összefognak – hívja fel a figyelmet a Szellemi tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Formatervezési Tanács (MFT) szervezésében október 8. és 17. között megvalósuló Budapest Design Week, amelynek fő helyszíne Société Budapest rendezvényközpont lesz.

A szervezők számára kiemelt fontossággal bír a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása, ezért tekintettel a koronavírus-járványra a 2021-es évben eltekintenek a részvételi díj megfizetésétől, ezzel is hozzájárulva a hazai designvállalkozások bemutatkozásának elősegítéséhez.

Kapcsolódó írásaink