Gazdaság

Fogyasztásként jelenhet meg a gazdaságban a nyugdíjprémium

Hiánycsökkentő áfabevételek

Azok számára mindenképp jelentős tétel a nyugdíjprémium, akiknek alacsony a nyugdíjuk. Az érintettek vélhetően elköltik az egységesen nyolcvanezer forintos összeget, így az valamilyen formában fogyasztásként megjelenik a gazdaságban – mondta lapunk kérdésére Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Hozzátette: az áruk, termékek, szolgáltatások arányát, azaz a fogyasztói kosár összetételét nem ismerhetjük pontosan. A keresletnövekedésnek inflációélénkítő hatása is lehet ugyanakkor. Kitért arra is, hogy a nyugdíjprémium mértéke a gazdasági növekedéstől függ. Az idei éves GDP-növekedés becsült mértéke öt és fél százalék, ám a valós bővülés mindenképpen efelett lesz.

A chiphiány, illetve a feldolgozóipar lassulása valamelyest mindezt visszafoghatja, ebben az esetben nem éri el pontosan a hét és fél százalékot (az utolsó negyedév teljesítményétől függően hétszázalékos GDP-növekedés várható, ám a kormány a költségvetésből a prémiumra szánt összeget elkülönítette, és élt az állampapír-kibocsátás eszközével). A tervezett hiány egy része azonban az áfabevételeken keresztül visszajön – fűzte hozzá.

Kapcsolódó írásaink