Gazdaság

Bürokráciacsökkentés az állami kockázati tőkealapok kihelyezésénél

Versenytörvény-módosítás

A versenyjogi bürokráciacsökkentés felgyorsíthatja az állami tulajdonú kockázati tőkealapok kihelyezéseit – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az MTI-vel tegnap.

A versenytörvény módosítása alapján a tőkealapok kihelyezéseinél az összefonódást a feleknek nem kell bejelenteniük. A GVH elnöke szerint a változás egyértelműen kedvez a magyar gazdaságnak – írták. Rigó Csaba Balázs szerint az érintett tőkekihelyezések a bejelentési kötelezettség miatt korábban aránytalan mértékű adminisztrációs teherrel jártak. Az állami hátterű tőkebefektetések a kezdő vállalkozások piacra jutását támogatják, ilyen esetekben viszont nem valószínűsíthető versenyaggály – hangsúlyozta.

Ha mégis felmerülne a versenycsökkenés veszélye, a jogszabályváltozás értelmében a GVH a tranzakció zárásától számítva fél évig versenyfelügyeleti eljárást indíthat. Hozzátették ugyanakkor, hogy az eddig vizsgált esetek egyike sem volt aggályos. Továbbá hangsúlyozták: az érintett befektetések összértéke 2018-tól kezdődően meghaladta a 10,5 milliárd forintot, az állami hátterű tőkealapok 22 vállalkozást segítettek.

Kapcsolódó írásaink