Gazdaság

A szakképzés áll a világkiállítás tizenegyedik napjának fókuszában

A Fátyol Iskolaprogramban eddig több mint 20 ezer diákot láttak vendégül az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás programjain, a rendezvény kedden újabb 93 diákcsoport és 3000 diák érkezésével folytatódik - közölték a szervezők közleményben.

A szakképzés áll a világkiállítás tizenegyedik napjának fókuszában
A világkiállítás tizedik napján a Hungexpóra több mint 18 ezren látogattak el
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Ismertették, hogy a világkiállítás tizedik napján a Hungexpóra több mint 18 ezren látogattak el, ezzel a világkiállítás központi helyszínének látogatottsága hétfő estére átlépte a 246 ezret. A hétvégével frissített és összesített adatok alapján eddig az országszerte zajló programsorozaton már több mint 978 ezren vettek részt.

Hagyományteremtő céllal az idén először adták át a gróf Széchenyi Zsigmond emlékérmeket a Vadászati és Természeti Világkiállításon.

Az emlékérmet az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. alapította, az elismerést a jótékonysági vadászatért végzett eredményes tevékenység elismeréseként megyénként egy-egy vadász kapja.

A gróf Széchenyi Zsigmond emlékérmek átadási ünnepségén Kovács Zoltán kormánybiztos hangsúlyozta, jó döntés volt a jótékonysági vadászat intézményét beilleszteni a vadászati világkiállításba, mert a vadászat társadalmi hasznosságát meg kell mutatni mindenki számára.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kiemelte, a vadászat több, mint szenvedély: sport, vadgazdálkodás, a vadászat a magyar kultúra része.

Fejes László, az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője megköszönte a vadászok jótékonysági munkáját.

Az ünnepségen levetítették a vadászati jótékonyságról készített kisfilmet, ebben többek között Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere megköszönte a vadászok jelentős összegű adományát, amelyet a magyar egészségügynek juttattak.

Az idén gróf Széchenyi Zsigmond emlékérmet kapott Rózsás György (Vas megye), Onofer Attila (Veszprém megye), Molnár Marcel (Zala megye), Pálfalvi Edit (Győr-Moson-sopron megye), Bata Péter (Baranya megye), Farkas Ferenc (Somogy megye), Dankó Zoltán (Komárom-Esztergom megye), Szilágyi István (Fejér megye), Kővágó Ignác (Pest megye), Urbán Zsolt (Jász-Nagykun Szolnok megye), Gémes László (Csongrád-Csanád megye), Heidt János (Tolna megye), Seres Róbert (Bács-Kiskun megye), Verbói Gábor (Nógrád megye), Godzsák Tibor (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), Kiss B. Zoltán (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), Szatmári Ákos (Hajdú-Bihar megye), Molnár Jenő (Békés megye), Sarkadi Bálint (Heves megye).

Az ünnepségen együttműködési megállapodást kötött az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE).

Az A pavilonban délelőtt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) workshopja zajlott, amelynek fókuszába az erdészképzés, a vadászat, a halászat és a természetvédelem kérdéseit állították. A workshopot Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg.

Ugyanebben a csarnokban délután 1Sao Tomé és Príncipe Demokratikus Köztársaság mutatkozott be. A szigetország ugyan Afrika második legkisebb állama, viszont rengeteg természeti látnivalóval rendelkezik. A nemzeti nap keretében az ország fenntartható turizmussal kapcsolatos tapasztalatait ismerhetik meg az érdeklődők.

A D pavilonban a Nimród Café színpadán Gőbölös Péter, a Gyulaj Zrt. vezérigazgatója, Ugron Ákos, a VERGA Zrt. vezérigazgatója és Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója a világkiállítás jegyében létesített 22 hektárnyi emlékerdőkről beszélgetett Kókai Mártonnal, a Nimród Vadászújság főmunkatársával.

A Vadgazdálkodás a magyar erdőgazdaságok területén című kerekasztal-beszélgetés vendégei Vereczkei Márton (KASZÓ Zrt.), Kovács Tamás (Gyulaj Zrt.), Balogh Tamás (SEFAG Zrt.) és Juhász Lenke (Vérteserdő Zrt.) voltak. A Vadász talk show  keretében Csőre Gábor vendége Noveczki Katalin, Fátyol, a világkiállítás kabalakutyájának tenyésztője és kiképzője volt. A D pavilon színpadának programját Bársony Bálint és zenekara zárja.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban Németh Balázs, a Vadászat és vadászfegyverek Magyarországon című kiállítás kurátora tartott rendhagyó tárlatvezetés.

Vásárosnaményban a hét vendégei Felvidék és Borsod-Abaúj-Zemplén megye vadászai. Kedden délelőtt 10 és 11 óra között zajlik a felvidéki és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gyerekek találkozója.

Révfülöpön, a mólónál folytatódik a IX. Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászverseny. Még több részlet a keddi programokról, a belépőjegyekről és megközelítési lehetőségekről a https://onewithnature2021.org honlapon olvasható - közölték a szervezők.

Kapcsolódó írásaink