Gazdaság

A gazdaság újraindítása nem szenvedhet késedelmet

Bár a járványhelyzet már másfél éve tart, az Európai Bizottság még mindig nem fogadta el több ország helyreállítási tervét, döntés helyett egyeztetések folynak – jelentette ki Varga Mihály Luxembourgban, az uniós pénzügyminiszterek tanácskozását (ECOFIN) követően.

A gazdaság újraindítása nem szenvedhet késedelmet
Varga Mihály: Mindössze tíz olyan európai ország van, amely elérte a válság előtti szintet és Magyarország ebbe a csoportba tartozik
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A tárcavezető kiemelte: amíg Brüsszel bürokratikus akadályokkal van elfoglalva, az Európai Unió versenytársai növelik előnyüket, ezért Magyarország a helyreállítás felgyorsítását szorgalmazza.

Mindössze tíz olyan európai ország van, amely elérte a válság előtti szintet és Magyarország ebbe a csoportba tartozik – hangsúlyozta Varga Mihály.

Mint mondta: a jelek szerint a brüsszeli bürokrácia figyelmen kívül hagyja, hogy amikor a gazdaság újraindításáról beszélünk, akkor nem elvont gazdasági mutatókról van szó, hanem emberek munkahelyéről, vállalkozások megmaradásáról, vagy éppen a globális gazdasági versenyben való helytállásról. A források késlekedése arra kényszeríti az uniós országokat, hogy előfinanszírozzák az újraindítás költségeit, ez pedig komoly terhet ró a költségvetésekre - mondta el Varga Mihály kiemelve, hogy Magyarország finanszírozása biztosított, köszönhetően egyebek mellett az elmúlt évtized gazdasági eredményeinek és a sikeres kötvénykibocsátásnak.

Varga Mihály kiemelte: a magyar álláspont kezdetektől fogva világos, a helyreállítási eszköz célja a gyors reagálás lenne, az unió intézményrendszerének feladata pedig a források gyors kihelyezése. Ezért a még jóváhagyásra váró helyreállítási és ellenálló képességi tervek mielőbbi hivatalos elfogadását szorgalmazzuk – emelte ki a pénzügyminiszter. Varga Mihály szerint a magyar helyreállítási terv teljes mértékben megfelel minden előírásnak, azonban az ezzel kapcsolatos technikai párbeszéd még tart. Mint fogalmazott: a célunk az, hogy mielőbb megállapodás szülessen, továbbra is konstruktívan állunk a tárgyalásokhoz, ugyanakkor a politikai indíttatású kifogásokat és a kettős mérce alkalmazását elutasítjuk.

Kapcsolódó írásaink