Gazdaság

Ukrajna fő problémája, hogy az új útvonalak miatt tranzit- bevételektől esik el

Európa klímavédelmi megfontolásból szisztematikusan leépítette kitermelési és energiatermelő kapacitásait

A napokban megkötött hosszú távú gázszerződés biztosítja, hogy Magyarország a jelenlegihez hasonló forráshiányos helyzetben is megfelelő mennyiségű energiá­hoz juthasson, ráadásul a piacinál kiszámíthatóbb árakon. Egyre több olyan ország van, ahol többszörös árat kell fizetni egy köbméter földgázért, mint idehaza – mondta lapunknak Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Energia- és Klímapolitika Üzletág vezetője.

Ukrajna fő problémája, hogy az új útvonalak miatt tranzit- bevételektől esik el
A gázszerződés biztosítja Magyarország hosszú távú energiaellátását
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Magyarország számára előnyös, hogy állami kézben van a gáztározók kezelése, ugyanis kiemelkedő volumenű tárolókapacitással rendelkezik, aminek hasznosításával a belföldi keresleten túl a szomszédos országok igényeinek egy részét is képes kielégíteni, és a tevékenységből évről évre jelentős bevételekhez jut. Másrészt az állami kezelés lehetővé teszi olyan stratégiai tartalékok fenntartását, amik kritikus helyzetben több hétig is képesek biztosítani a magyar háztartások ellátását – mondta Hortay Olivér.

Az üzletágvezető elmondása szerint Ukrajna fő problémája, hogy az új útvonalak miatt tranzitbevételektől esik el. A politikai támadások közvetlen kiváltó oka, hogy a napokban Oroszországgal megkötött hosszú távú szerződésben meghatározott mennyiségű földgáz ezentúl nem Ukrajnán, hanem Szerbián és Ausztrián keresztül érkezik majd hazánkba. A váltásra azért van szükség, mert az ukrán útvonal – mind műszaki, mind politikai szempontból – kockázatosabb a másik kettőnél, így az új szerződés feltételei Magyarország és Oroszország szempontjából egyaránt észszerűek.

Európa jelenleg energiaválságban van: az év eleje óta a földgáz pia­ci ára 15 euró/MWh-ról 80 euróra, a villamosenergia-ára pedig 40 euró/MWh-ról 150 euróra növekedett – magyarázta, majd hozzátette: a fő probléma, hogy az elmúlt években Európa klímavédelmi megfontolásból szisztematikusan leépítette kitermelési és energiatermelő kapacitásait, és így jelentős mennyiségű importra szorul. Kiemelte: mivel azonban a koronavírus-járvány enyhülését követő helyreállítás világszinten drasztikusan megnövelte az energiaigényeket, a közösség csak korlátozott mennyiségben és rendkívül drágán tud energiát importálni. Azokban az országokban, ahol a lakossági energiaárak a piaci áraktól függenek, a háztartások rezsiterhei is emelkedésnek indultak. Hortay Olivér hangsúlyozta: Magyarországon hatóságilag rögzített lakossági tarifák vannak, amik már az energiaválság előtt is a leg­alacsonyabbak voltak az unióban, de a mostani helyzetben a különbségek tovább növekedtek. Egyre több olyan ország van, ahol többszörös árat kell fizetni egy köbméter földgázért, mint Magyarországon.

A napokban megkötött hosszú távú gázszerződés biztosítja, hogy Magyarország a jelenlegihez hasonló forráshiányos helyzetben is megfelelő mennyiségű energiához juthasson, ráadásul a piacinál kiszámíthatóbb árakon – jegyezte meg az üzletágvezető. Mindkét feltétel jól kapcsolódik a magyar kormány energiapolitikájához és re-zsicsökkentési programjához: a ki-számíthatóbb árakkal a lakossági tarifák továbbra is stabilan és alacsony szinten tarthatók, a rögzített mennyiség pedig garantálja az ellátásbiztonságot – húzta alá.

Kapcsolódó írásaink