Gazdaság

Jelentős juttatásra számíthatnak a nyugdíjasok

A novemberi emelt összegű kifizetés után a 13. havi nyugdíj mértéke is magasabb lehet az eredetinél, ami négy lépcsőben vezette volna vissza az elvett összeget

Egységesen nyolcvanezer forint lesz a nyugdíjprémium, amelyet novemberben fizetnek ki az érintetteknek – jelentette be a miniszterelnök tegnap a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Orbán Viktor kiemelte: 435 ezer ember a nyugdíjtörvény miatt ennél kevesebbet kapott volna, de a gazdaság teljesítményének köszönhetően a kormány mindenkinek ki tudja fizetni egységesen a nyolcvanezer forintos összeget.

Jelentős juttatásra számíthatnak a nyugdíjasok
Fotó: MH

A nyugdíjprémiumot egy viszonylag bonyolult képlet alapján számolják, és mindenképpen a bruttó hazai termék (GDP) növekedéséhez van hozzákötve. Már most látszódik, hogy jóval dinamikusabb lesz a GDP növekedése, mint amennyi a prémium kifizetéséhez szükséges – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING vezető elemzője. Ismertette: a növekedéshez kötött nyugdíjprémium összege nagyjából nyolcvanezer forint körüli kifizetés lesz és ezen kívül fennáll még a 13. havi nyugdíj kérdése is, aminél még nem tisztázott, hogy a kétheti helyett kifizetik-e egy lépésben az egész összeget.

A szakértő szerint jelenlegi állás szerint nagyon úgy néz ki, hogy a nyugdíjasok hatalmas pénzesőre számíthatnak a következő időszakban. Mindemellett ugyanakkor az átlagnyugdíjak nem követték le az elmúlt évek bérnövekedését.

Virovácz Péter beszélt arról, annak ellenére, hogy emelkednek a bérek, a nyugdíjak csak az inflációval emelkednek. A nyugdíjak vásárlóerejének romlása miatt a pré­mium mindenképp jól jön, ahogyan a 13. havi nyugdíj is – mondta. Az elemző szerint a 13. havi nyugdíj megvalósulása nem kérdés, ha a Fidesz kormányon marad. Kifejtette: az eredeti terv szerint minden évben az egyhavi nyugdíj negyedét teszi hozzá, négy év alatt teljesen visszaépítve a teljes tizenharmadik havi juttatást.

Ennek az első része már megtörtént, a második részét kapják most ja­nuártól – emlékeztetett Virovácz. Kitért arra is, hogy Orbán Viktor azt mondta, könnyen lehet, hogy ezt akár egyben is meglépik, tehát jövőre egyből odaadják azt a plusz egyhavi nyugdíjat, nem pedig  a korábban tervezett lépcsős formában épül vissza.

A kormánnyal kritikusok is egyetértenek a nyugdíjprémiummal

Tízből kilencen (87 százalék) egyetértenek a kormány 13. havi nyugdíj visszavezetéséről szóló döntésével – derült ki tegnap a Társadalomkutató honlapján közzétett kutatásából, amelyet az idősek világnapja alkalmából készített. A részletes bontásban is közölt eredmények azt mutatják, politikai hovatartozástól függetlenül jelentős a magyarok egyetértése a kérdésben: a kormánnyal kritikusok körében tízből heten egyetértenek (69 százalék), a kormánypártiak körében pedig szinte teljes (96 százalék) a helyeslés a kiegészítő nyugdíjról.

Az összes megkérdezett körében mindössze hét százalék nem támogatja a kormány döntését. Természetesen a legnagyobb támogatása a célcsoportban, azaz a 60 évnél idősebbek között a legmagasabb (90 százalék), de még tízből nyolc (81 százalék) fiatal is egyetért a kormány nyugdíjrendezési szándékával. Az eredmények alapján az is kijelenthető, hogy nem befolyásoló tényező a kérdésben a lakhely: a budapestiek 79 százaléka támogatja, a fővároson kívül ez az arány még magasabb, a községekben kilencven százalék. A társadalomkutató közlése szerint az adatok alapján kijelenthető, hogy a kérdésről való vélekedés hídként köti össze a különböző társadalmi csoportokat.
(MOA)

A 13. havi nyugdíjról való vélekedés a kormánnyal kritikusok körében

Kapcsolódó írásaink