Gazdaság

Népszerű a tizenharmadik havi nyugdíj

Tízből kilencen (87 százalék) egyetértenek a kormány 13. havi nyugdíj visszavezetéséről szóló döntésével – derül ki a Társadalomkutató felméréséből, amelyet az idősek világnapja alkalmából készített. A kutatásból az is kiderül, hogy politikai hovatartozástól függetlenül jelentős a magyarok egyetértése a kérdésben: a kormányfőkritikusok körében tízből heten egyetértenek (69 százalék), a kormányfőpártiak körében pedig közel teljes (96 százalék) a helyeslés a szépkorúak kiegészítő nyugdíjáról.

Népszerű a tizenharmadik havi nyugdíj
A következő évben folytatódni fog a 13. havi nyugdíj visszavezetése
Fotó: MH

A koronavírus-járvány okozta válság hatására a kormány kiemelt feladatának tekinti az életszínvonal megőrzését, ezért a járvány időszaka alatt a 13. havi nyugdíj visszavezetéséről döntött.

Eredeti ütemezés szerint a teljes havi nyugdíj visszavezetését négy alatt tervezték, de Magyarország nemzetközi szinten is kiemelkedő gazdasági növekedése lehetőséget teremtett az intézkedés felgyorsítására, így a szépkorúak feltételezhetően már 2022-tól megkaphatják a teljes 13. havi nyugdíjat.

A jelentésből kiderül, hogy a 13. havi nyugdíj visszavezetéséről szinte egyhangú a magyarok véleménye: tízből kilencen jó döntésnek tartják (87 százalék), míg mindössze a magyarok 7 százaléka nem támogatja a lépést.

Politikai hovatartozástól függetlenül kedvező az intézkedés megítélése: még a kormányfőkritikusok körében is tízből heten (69 százalék) jó döntésnek gondolják az egyhavi plusznyugdíjat, a kormányfőpártiak körében pedig 96 százalékos az egyetértés a kérdésben.

Természetesen a legnagyobb támogatása a célcsoportban, azaz a 60 évnél idősebbek között a legmagasabb (90 százalék), de még tízből nyolc (81 százalék) fiatal is egyetért a kormány nyugdíjrendezési szándékával.

Az eredmények alapján az is kijelenthető, hogy nem befolyásoló tényező a kérdésben a lakhely: a budapestiek 79 százaléka, a megyei jogú városban lakók 84 százaléka, az egyéb városban lakók 89 százaléka, a községekben élők 90 százaléka helyesli a nyugdíjasok anyagi megbecsülését. Az adatok alapján kijelenthető, hogy a kérdésről való vélekedés hídként köti össze a különböző társadalmi csoportokat.

A kutatás 1000 fő telefonos (CATI) megkérdezésével készült 2021. szeptember 27-29. között. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a maximális mintavételi hiba 3,1 százalék.

Kapcsolódó írásaink