Belföld

Orbán: Nyolcvanezer forint lesz a nyugdíjprémium

Nyolcvanezer forint lesz a nyugdíjprémium, amelyet novemberben fizetnek ki az érintetteknek - jelentette be a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán: Nyolcvanezer forint lesz a nyugdíjprémium
Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában (képünk illusztráció)
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Magyarországon sok nyugdíjas van, ez azt jelenti, hogy élnek a szüleink és nagyszüleink, és ez jó dolog, emellett azt is jelenti, hogy a nyugdíjakat ki kell fizetni - jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: Magyarorszának nem volt lehetősége felhalmozni valamilyen közösségi tőkét, amelyből nyugdíjat lehetne fizetni, itt a dolgozók béréből fizetik az idősek járandóságát. „Ez utólagos elismerése szüleink és nagyszüleink munkájának” - mondta a kormányfő az idősek napja alkalmából.

Jó híreink vannak, a gazdaság jól működik, az éves gazdasági szintet felhúztuk 5.5 százalék fölé, s ebből a gazdasági eredményből a nyugdíjasoknak is kell részesülni: az idén fizetünk nyugdíjprémiumot, amelynek összege 80 ezer forint lesz. Az összeget minden nyugdíjas egyszerre kapja meg.

Objektum doboz

Orbán Viktor kiemelte: 435 ezer ember a nyugdíjtörvény miatt ennél kevesebbet kapott volna, de a gazdaság teljesítményének köszönhetően a kormány mindenkinek ki tudja fizetni egységesen a 80 ezer forintos összeget.

Mivel az infláció magasabb az év elején vártnál, és az infláció kompenzálásának csak a felét adták oda július elsejéig az időseknek, most az év második felére eső, a várakozásnál magasabb infláció miatt is korrigálni kell a nyugdíjakat - tette hozzá a kormányfő.

Közölte: ezért „szép számmal” lesznek olyan nyugdíjasok, akik a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumon felül a korrekcióval együtt százezer forint körüli egyszeri kiegészítést is kaphatnak.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy 2010-ben azt vállalta, hogy kijavítják a Gyurcsány-kormány hibáit. Mára sikerült úgy átszervezni a magyar gazdaságot, hogy a következő év elején kétheti plusz nyugdíjat ki tudnak fizetni, de ha sikeres lesz a kormány gazdaságpolitikája, akkor február elején akár a teljes 13. havi nyugdíjat ki lehet fizetni - mondta a kormányfő.

„Ezt ne vegyék biztosra, de látok rá esélyt. Harcolni kell érte, de nem lehetetlen” - mutatott rá.

Objektum doboz

A kormány döntött arról, hogy az 5.5 százalékos gazdasági növekedés elérését követően a gyermekeket nevelő családok visszakapják a befizetett személyi jövedelemadójukat. „A pandémia az idősek mellett a gyermekeket nevelő családokat viselte meg a legjobban. Ezért úgy döntöttünk, hogy ha lesz ilyen gazdasági növekedés, a befizetett többletet a családok kapják vissza. Összességében 1 900 000 ember kapja vissza az adóját, ennek február közepéig kellene megtörténnie”.

A miniszterelnök azt kérte az adóhivataltól, hogy február 15-ig fizessék ki a visszatérítést, és úgy látja, van esély arra, hogy ez meg is valósuljon.

Orbán Viktor arról is beszélt: amit a baloldal mond, azt jelentené, hogy visszacsinálnák a rezsicsökkentést, ha módjuk lenne rá, ugyanis a rezsi világpiaci árakhoz való igazítása azt jelentené, hogy visszacsinálnák a rezsicsökkentést, „visszamennénk oda, ahol 2010 előtt voltunk”.
Hozzátette: általánosságban az a baj a magyar politikával, hogy nem a jövőről vitatkoznak, hanem arról, hogy visszajöjjön-e a múlt, mert a Gyurcsány-Bajnai-kormány ismert alakjai szeretnének visszatérni a magyar politika élére. Ha visszajönnek, akkor visszajönnek a magas árak is - értékelt.

Felidézte: 2002 és 2010 között mindig azért ostorozta a Gyurcsány-Bajnai-kormányt, mert többszörösére emelték a gáz és az áram árát. „A baloldali kormányok alatt a nagy nemzetközi cégek jól jártak, a családok meg rosszul” - emelte ki a miniszterelnök, hozzátéve: Magyarország ezt úgy éri el, hogy nincs saját energiaforrása.

Nyugat-Európában olyan gázáremelések vannak, amitől itthon már elszoktunk, a földgáz ára az egekben van, mutatott rá a kormányfő, hozzátéve: a politikai kritikákat és az energiaellátást nem lehet összekötni, ezért az oroszokkal meg kellett egyezni.

„2010-ben azzal a gyakorlattal is szakítani kellett, hogy a nagy cégek érdekeit tartsa szem előtt a kormány az emberek érdekei helyett. Így jutottunk el odáig, hogy ma Európában Magyarországon a legolcsóbb a gáz a fogyasztók számára, az áram ára meg a második legolcsóbb. Tesszük ezt úgy, hogy nekünk nincsenek energiahordozóink, piaci áron vesszük az energiahordozókat és olcsóbban adjuk tovább a lakosoknak” - mondta Orbán Viktor, hozzátéve: Európában egyre drágább az ár, de ezt Magyarországon nem érzik a polgárok. „Hogy a gáz ára alacsony maradjon, ahhoz gáz kell, ezért Oroszországgal meg kell állapodni. Mi ezt megtettük, így biztosítjuk a rezsicsökkentés eredményeit” - mondta Orbán Viktor, hozzátéve: gázügyben nem Ukrajna, hanem a magyar emberek érdekében kell igazodni, ezért most délről fogjuk a következő 15 évben hozni a gázt.

Az oroszokkal kötött gázszállítási szerződésről szólva kiemelte: valamivel alacsonyabb áron állapodtak meg 15 évre, mint az előző hosszú távú szerződés ára volt, úgy, hogy közben az egész világon felfelé mennek az árak. „Ez megint egy bravúr, ami a külügyi tárcát, illetve a tárgyaló delegációt dicséri. Az oroszok is korrektek voltak, és sikerült egy megbízható partnerekhez méltó, kölcsönös szempontokat is tiszteletben tartó megállapodást kötni. Gáz kell, ez a realitás, ezért az oroszokkal szembeni politikai kritikákat, és az energiaellátás, az energiabiztonság kérdését nem lehet összekeverni” - szögezte le Orbán Viktor.

Azt, hogy Ukrajna felszólalt a magyar-orosz gázszerződés ellen, a kormányfő úgy kommentálta: sajnos, az ukránok szempontjait Magyarország nem tudja figyelembe venni. „Én tisztelem Ukrajnát és sok sikert kívánok az ukrán embereknek, de gázügyben nem az ukrán emberek érdekéhez, hanem a magyar emberek érdekéhez kell igazodni” - jelentette ki.

„Szomszédaink nagyon komoly haderőfejlesztéseket hajtanak végre. Ha pedig baj van, akkor nem biztos, hogy kapunk segítséget, ha nem teszünk meg mindent a biztonságért. A veszélyek korát éljük, szükség van egy ütőképes hadseregre. Egyik napról a másikra nem lehet egy hadsereget felépíteni” - jelentette ki Orbán Viktor, aki arra is rámutatott: a kormány azért vett részt egy hadgyakorlat elején, hogy megnézze, hol tartunk a katonák toborzásában, kiképzésében és a haderőfejlesztésben, mondta el a kormányfő, rámutatva: Brüsszel csak egy „mogyorónyi” összeget adott Magyarországnak határvédelemre. „A magyar határ biztosításához szükséges hatalmas erőfeszítést Brüsszel teljes egészében figyelmen kívül hagyta, a fülük botját sem mozgatják” - mondta Orbán, hozzátéve: Litvánia esetében az unió segít a kerítésépítésben, s ha más kap ilyen célra eszközöket, akkor ez Magyarországot is megilleti.

A haderőfejlesztésről tartott csütörtöki kihelyezett kormányülésről a miniszterelnök azt mondta: áttekintették a hadiipar építését, a haderő technológiai fejlesztését, valamint döntéseket hoztak a következő év fejlesztési lépéseiről.

Hangsúlyozta: a veszélyek korát éljük, a migrációban is szükség van egy ütőképes, jól működő hadseregre, mert a határvédelmet ma katonák nélkül nem tudnák megoldani, emelte ki Orbán Viktor.

„A korlátozások nem működnek, az oltás működik. Nem érdemes kockáztatni, nem az oltás a kockázat, hanem az oltatlanság” - emelte ki Orbán Viktor a koronavírus-járványról szólva, hozzátéve: az ország egész nyáron készült a járvány negyedik hullámára, kormány 17 millió vakcinát halmozott fel.
„A vírus nem megy el, akik nem oltották be magukat, azok nem számíthatnak arra, hogy ők nem fertőződnek meg. Mindenkit meg fog találni a vírus, akik nincsenek beoltva” . mutatott rá a kormányfő.

Kapcsolódó írásaink