Gazdaság

A Széchenyi Mikrohitel GO! a legkisebb cégeket segíti

Az új konstrukció a bankok által nem vagy nehezen finanszírozható vállalkozásokat szólítja meg, amihez a kormány kamat-, garanciadíj- és költségtámogatást ad

A gazdaság újraindítása érdekében elindult a mikrovállalkozások beruházási céljait segítő Széchenyi Mikrohitel GO!, a Széchenyi Kártya Program legújabb konstrukciója – jelentették be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a KAVOSZ közös sajtótájékoztatóján tegnap. Akár kezdő vállalkozások is igénybe vehetik fix 0,5 százalékos kamattal, legfeljebb ötvenmillió forint összegben, ezúttal nem a bankokon, hanem csaknem húsz hazai pénzügyi vállalkozáson keresztül.

A Széchenyi Mikrohitel GO! a legkisebb cégeket segíti
György László: Hazánkban csaknem nyolcszázezer mikrocég működik
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Már igényelhető a Széchenyi Mikrohitel GO!, az első körben százmilliárd forintos hitelkerettel legalább négyezer vállalkozást szeretnének elérni – mondta tegnap György László, az ITM gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára.

A most indult program kifejezetten a legkisebb vállalkozások beruházási céljait segíti. Magyarországon a vállalkozások 94 százaléka tíz fő alatti, csaknem nyolcszázezer mikrovállalkozás működik, összesen 1,1 millió embert foglalkoztatnak, ezért a kormány támogat minden olyan kezdeményezést, amely elősegíti a legkisebb, kiszámítható foglalkoztatást biztosító cégek fejlődését – hangsúlyozta az államtitkár.

Mint ismert, a KAVOSZ és a Széchenyi Kártya Program a járvány idején sem hagyta magára a vállalkozásokat, a tavaly májusban elindított krízistermékek több mint 33 ezer vállalkozást segítettek 943 milliárd forint értékben államilag támogatott hitelhez. Széchenyi Kártya Program GO! néven idén július 1-jén öt új hitelterméket indítottak útjára, ezeket eddig 3400-nál több vállalkozás vette igénybe 94 milliárd forint értékben.

A hitelfelvevők csaknem háromnegyede mikrovállalkozás volt, a források majdnem fele került hozzájuk – hangsúlyozta az államtitkár. A mikrovállalkozások a bankoktól nem vagy nagyon nehezen kapnak beruházási hitelt, ezért kell biztosítani számukra, hogy az igényeikhez leginkább illeszkedő, a szükségleteikre szabott forráshoz jussanak – mondta György László.

Krisán László, a Széchenyi Kártya Programot koordináló KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója elmondta: a válság első szakaszában kilencven százalék fölötti arányban a likviditásjavító hitelek domináltak, most azonban már nem a túlélést, hanem a jövőbeni növekedést segítő beruházási hitelek kerültek előtérbe.

Az új konstrukció a bankok által nem vagy nehezen finanszírozható vállalkozásokat szólítja meg, amihez a kormány teljes körű kamat-, garanciadíj- és költségtámogatást ad. Tízéves futamidőre az állami támogatásnak köszönhetően évi fix 0,5 százalékos kamattal érhető el – ezúttal nem a bankokon, hanem csaknem húsz hazai pénzügyi vállalkozáson keresztül – közölte Krisán László.

A futamidő alatt lehetőség van két év türelmi időre, tíz százalék önerő szükséges hozzá, ötvenmillió forint erejéig új vagy használt ingatlan és gép vásárlására, valamint hitelkiváltásra is igénybe vehető. A hitelt folyósító pénzügyi vállalkozás a futamidő elején egyszeri egyszázalékos szerződéskötési díjat kérhet. A hitelösszeg húsz százalékát forgóeszközcélra is fel lehet használni, a hiteligénylést pedig online, Ügyfélkapu segítségével is meg lehet tenni. A pénzügyi vállalkozások számára a refinanszírozási forrást a Magyar Fejlesztési Bank adja a programban.

Kapcsolódó írásaink