Gazdaság

Felminősítette Magyarországot a Moody’s

Az erőteljesen visszalendülő növekedés és a szintén erőteljes középtávú kilátások elősegítik az államháztartási konszolidációt és az államadósság-teher csökkentését

A nemzetközi hitelminősítő szerint 2023-ig Magyarország csökkenteni fogja GDP-arányos államadósságát. A Moody’s ezzel egy időben a tavaly szeptember óta érvényben tartott pozitívról stabilra módosította a magyar szuverén besorolás kilátását.

Felminősítette Magyarországot a Moody’s Investors Service – közölte az MTI. A tájékoztató szerint a nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi Baa3-ról egy fokozattal Baa2-re javította a magyar államadós-osztályzatot. A döntés indoklásában a cég a felminősítés fő tényezői között kiemelte, hogy a növekedés erőteljesen visszalendült az év első felében, és ez is erősítette a magyar gazdaság ellenállóképességét.

Mindezt a hatékony költségvetési és monetáris politika is segítette. A hitelminősítő közölte: megítélése szerint a kilátások – mindenekelőtt a robusztus beruházási lendület miatt – középtávon is erőteljesek. A cég várakozása szerint a magyar hazai össztermék potenciális növekedése évi három-négy százalék környékén lesz a következő öt évben.

A Moody’s értékelése szerint az erőteljesen visszalendülő növekedés és a szintén erőteljes középtávú kilátások elősegítik az államháztartási konszolidációt és az államadósság-teher csökkentését, alátámasztva a magyar költségvetési helyzet erősségét. A hitelminősítő az államadós-besorolás javítása mellett az eddigi A2-ről egy fokozattal A1-re emelte a kereskedelmi adósok forint- és devizaadósságára adható besorolások felső határát.

A Moody’s elemzése szerint a magyar forintadósság-besorolási országplafon és a szuverén adósosztályzat közötti négyfokozatnyi különbség a magyar gazdaságon belüli mérsékelt kormányzati jelenlétet, a kormányzati lépések erőteljes kiszámíthatóságát, a kulcsfontosságú intézmények megbízhatóságát, valamint a mérsékelt politikai kockázatot és a robusztus külső sérülékenységi profilt tükrözi. A Moody’s hangsúlyozza, hogy a devizaadós-besorolási plafon megegyezik a forintkötelezettségek felső osztályzati határával.

A magyar költségvetési és makrogazdasági politikát rendszeresen értékeli az Európai Bizottság, és az EU-hoz kötődő erőteljes kereskedelmi-beruházási kapcsolatok a Moody’s megítélése szerint minimálisra csökkentik az átutalási és konvertibilitási korlátozások kockázatát – áll a felminősítéshez fűzött elemzésben. A Moody’s kiemeli, hogy a koronavírus-járvány miatt a magyar hazai össztermék tavaly öt százalékkal csökkent, vagyis kisebb mértékben, mint az Európai Unió egésze, amelynek gazdasági teljesítménye átlagosan 5,9 százalékkal esett vissza 2020-ban.

A Moody’s véleménye szerint a magyar gazdaság középtávú kilátásait a 2025-ig tartó előrejelzési időszakban a magas beruházási ráták támasztják alá, és ez egyrészt azt tükrözi, hogy Magyarország vonzó a külföldi befektetők számára, másrészt azt, hogy a magyar kormány növekedésbarát gazdaságpolitikát folytat, beleértve alacsony társasági adót és a munkáltatók társadalombiztosítási hozzájárulásainak folyamatos csökkentését.

A magyar gazdaságban tavaly a GDP-érték 27,6 százalékának felelt meg a beruházási ráta, vagyis magasabb volt, mint a 22 százalékos uniós átlag – hangsúlyozzák az elemzésben. A Moody’s kiemeli azt is, hogy tavaly egyetlen nagyberuházási programot sem töröltek Magyarországon, így az autóipari kapacitásbővítő beruházásokat és a zöldmezős programokat sem. A cég közölte: azzal számol, hogy 2021–2025 között a GDP 0,3 százalékának megfelelő nettó pozitív külföldi működőtőke-beáramlás valószínűsíthető a magyar gazdaságban.

A hitelminősítő várakozása szerint Magyarország a Baa besorolási kategórián belül azon kevés szuverén adós között lesz, amelyeknek a 2020–2023-as időszakban sikerül csökkenteniük GDP-arányos államadósság-rátájukat. Az előrejelzés azt valószínűsíti, hogy a magyar államadósság-ráta csaknem négy százalékponttal a hazai össztermék 76,7 százalékára csökken, emellett szűkülni fog a különbség magyar adósságráta és a többi Baa2 besorolású szuverén adós adósságrátájának jórészt stabil, 65 százalék körüli mediánja között.

Az erőteljes jövedelmi bázis alapján ugyanakkor a bevételekhez mért 184,9 százalékos magyar adósságráta kedvező a Baa2 besorolású többi szuverén adós mediánjával összemérve, ez ugyanis 285,3 százalék – hangsúlyozza elemzésében a Moody’s Investors Service. A pénteken bejelentett felminősítés nyomán több év után először mindhárom globális piacvezető hitelminősítő azonos államadós-osztályzattal és besorolási kilátással tartja nyilván Magyarországot. A Moody’s új, Baa2 szintű magyar osztályzata a másik két nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s módszertanában BBB-nek felel meg.

A Fitch és az S & P már két éve a jelenleg is érvényes BBB-re javította a magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi BBB mínusz-ról, így a Moody’s a másik két hitelminősítőnél a pénteken Londonban bejelentett felminősítés előtt ennél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tartott érvényben Magyarországra.

Újabb sikerekben bízik a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt közölte, üdvözli a Moody’s kedvező értékelését, amellyel Baa3-as szintről Baa2-esre javította Magyarország adósbesorolását. Ahogyan a jegybank korábban már több alkalommal jelezte, Magyarország megérett a felminősítésre. Az MNB szerint fontos tényező volt, hogy a magyar gazdaság 2021 első fél évében sikeresen újraindult.

A GDP gyors helyreállását a fiskális és a monetáris politika is hatékonyan segítette. A hitelminősítő várakozása szerint az erős középtávú növekedési potenciál a fiskális konszolidációt is támogatni fogja. A jegybank bízik abban, hogy a hitelminősítők újabb felminősítésekkel ismerik el a magyar gazdaság fundamentumainak érdemi javulását a jövőben.
(MOA)

Azonos szintű nemzetközi megítélés

A Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint mindenképpen meglepetésnek tekinthető, hogy a Moody’s felminősítette Magyarországot. Bár már egy éve pozitív kilátás volt érvényben, de a vírushelyzetre való tekintettel arra lehetett számítani, hogy felminősítés csak később, fél vagy egy év múlva következik be, ha egyáltalán bekövetkezik – írta Regős Gábor a hitelminősítő péntek éjjel közzétett értékeléséhez fűzött, MTI-nek küldött kommentárjában.

Kiemelte, hogy a Moody’s döntésével a három nagy hitelminősítőnél a magyar besorolás azonos szintre került. Regős Gábor kifejtette: a felminősítést a hitelminősítő a válságból való gyors kilábalással és a fiskális fegyelemmel indokolta.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink