Gazdaság

Erős a bérnyomás az újraindulás után, rekordmagas a foglalkoztatottság

Hétindító

A hét elejére várhatók a Gazdaságkutató Intézet bizalmi indexei. Ez a fogyasztásra, az üzleti bizalmi indexre fog irányulni, és ebből adódik majd a gazdasági bizalmi index – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

Amennyiben a nemzetközi trendeket vesszük figyelembe, némi romlásra lehet számítani a szakértő szerint. Kitért továbbá arra, hogy a negyedik hullám küszöbén a bizonytalanság, ami rányomja a bélyegét a fogyasztói és az üzleti hangulatra, arról nem is beszélve, hogy az infláció is negatívan befolyásolja ezeket. Vállalati oldalról pedig még mindig nehéz a különböző nyersanyagokhoz hozzájutni, óriási szállítási fennakadások vannak.

Virovácz Péter szerint stagnáló, inkább romló bizalmi indexre lehet számítani a héten. A jegybank becslései szerint nyolcszázalékos év/év növekedés fog mutatkozni ebben az időszakban. Kedden jelenik meg az augusztusi munkanélküliségi ráta, itt 3,9 százalék volt a legutóbbi adat – mondta. A szakértő szerint nem várható komolyabb változás. Hozzátette: a koronavírus-járvány árnyékában ez kifejezetten kedvezőnek mondható, ugyanis a válságok jellemzője, hogy a munkaerőpiaci helyreállás nagyon lassú.

Szerdán derülnek ki a júliusra vonatkozó béradatok, ahol az elemző szerint várhatóan 7,5–8 százalék körüli év/év növekedést láthatunk majd. Ez az erős munkaerőpiaci folyamat az infláció hatását generálja. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) megtisztított béradati alapján a valós bérnövekedés két számjegyű lesz. Ebből is látszik, hogy igen erős a bérnyomás a magyar gazdaságban. A hét második felére várható a beszerzésimenedzser-index. Itt az ötvenes érték a küszöb, így ha ötven felett van, akkor bővülő feldolgozóipari teljesítménnyel lehet kalkulálni. A szakértő szerint ez a szám ötven felett fog maradni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom