Gazdaság

Jelentős elkülönített források erdősítésre

Sokszor vádolják a mezőgazdaságot, hogy a fő károsítója a természetnek, de tudatosítani kell, hogy az agrárium és az abban dolgozók a teremtett világ megőrzésének küzdelmében a legnagyobb szövetségesek – jelentette ki az agrárminiszter pénteken a zalaegerszegi GreenTech 2021 Zöld Energia és Fenntarthatóság Szakkiállítás és Konferencia keretében.

Jelentős elkülönített források erdősítésre
Nagy István
Fotó: MH

Nagy István kifejtette: a jelenlegi termelési és technológiai szinten is 850 millió ember éhezik a Földön, 2050-re pedig 2,5 milliárd emberrel többnek harminc százalékkal kevesebb ivóvíz és negyven százalékkal kisebb területű termőföldje lesz. „Ennek ellenére a tudomány és az innovációk révén a csökkenő természeti adottságaink ellenére is képesek leszünk ezt a feladatot megoldani” – vélekedett.

Kitért arra is, hogy az erdőterületek nagyságának és az erdők értékének növelése érdekében a Vidékfejlesztési Program keretei között több támogatási lehetőséget is biztosítanak. Eddig 112 milliárd forint erdőtelepítési támogatásról született döntés, amelynek jóvoltából több mint 25 hektárral nőhet Magyarország erdőterülete. Kiemelt támogatási cél a mezőgazdasághoz kapcsolódó beruházások ösztönzése, amelyet 24 különböző pályázati felhívás támogat elkülönített forráskerettel, mintegy 168 milliárd forint hozzárendelésével – ismertette a tárcavezető.

Kapcsolódó írásaink