Gazdaság

A nyolcvanezer forintot is elérheti az idei nyugdíjprémium

A rekordösszeg visszatükrözi a kormány azon töretlen szándékát, hogy a gazdaság fejlesztése a munkavállalók és nyugdíjasok vásárlóerejének megőrzésével járjon

Megvannak a feltételei annak, hogy a nyugdíjasok rekordösszegű nyugdíjprémiumban részesüljenek – nyilatkozta Lentner Csaba közgazdász professzor a Magyar Hírlapnak.

A nyolcvanezer forintot is elérheti az idei nyugdíjprémium
Lentner Csaba: A sikeres helyreállítás lehetőséget teremt a baloldal által eltörölt 13. havi nyugdíj visszaépítésére
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A magyar gazdaság helyreállítási periódusa egyrészt nagyon gyors, másrészt nagyon sikeres. Beváltották a reményeket a kormány azon intézkedései, amelyek a munkahelyek megőrzését tűzték ki célul – mondta lapunknak Lentner Csaba közgazdász professzor. Hozzátette, a vállalkozások nem álltak le, működtek az ágazati bértámogatások, és ebből adódóan a nemzetgazdaság gyorsan magára talált.

A fiskális politikai intézkedések mellett kiemelte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hatékony konszolidációs lépéseit, így a hitelmoratóriumot, valamint a vállalkozások szubvencionálásának és a hatékony inflációt moderáló politikának a pozitív hatásait. Lentner Csaba hangsúlyozta: a rekordösszegű nyugdíjprémium visszatükrözi a kormány azon töretlen szándékát, hogy a gazdaság fejlesztése a munkavállalók és nyugdíjasok vásárlóerejének megőrzésével járjon. Hamisak tehát szerinte azok a baloldali vádaskodások, miszerint a polgári kormány szociálisan érzéketlen lenne.

A magyar gazdaság sikeres és rendkívül gyors talpra állásával ugyanis olyan mértékben nőhet ebben az évben a bruttó hazai termék, hogy akár a törvényileg szabályozott maximumot, azaz nyolcvanezer forintot is kiutalhatják a novemberi nyugdíjakkal együtt prémiumként az arra jogosultaknak – ismertette a közgazdász professzor. Véleménye szerint úgy van értelme a gazdaság működtetésének, hogy annak eredményeiből azok a társadalmi csoportok is részesüljenek, akik ma már nem végeznek aktív munkát, ám az elmúlt évtizedek mindennapi hősei voltak.

Hozzátette: kétségtelen, hogy a világgazdaság egészében eluralkodott infláció hatásai alól Magyarország sem vonhatja ki magát, ám sikeres az MNB inflációellenes politikája, a hatékony kamatpolitika által máris javultak a kilátások, mérséklődött a pénzromlás üteme, és az árfolyamok is rendeződni látszanak. Ám a kellemetlenkedő infláció ellenére is a rekordösszegű nyugdíjprémium komoly anyagi segítséget jelenthet a nyugdíjas társadalomnak. Mondhatni, a gazdasági növekedés és az ennek alapján folyósítandó nyugdíjak bőven kompenzálják az inflációs hatásokat – érvelt a szakértő.

Lentner Csaba számításai szerint a magyar gazdaságban bőven benne van egy 7–7,5 százalékos GDP-bővülés is, amely mintegy nyolcvanezer forint többletet jelenthet a szépkorúaknak. Ha e kedvező gazdasági politika folytatódik, és sikeres marad a járványválság utáni helyreállítás, úgy a kormány fokozatos lépésekkel vissza tudja építeni a Gyurcsány–Bajnai-kormányok által eltörölt 13. havi nyugdíjat – mondta, folytatva azzal, hogy ennek első részletét, negyedhavi ellátást ez év elején utalták át a jogosultaknak, ez 87 milliárd forintot tett ki a költségvetésben.

A szakember kitért arra is, hogy jövőre a havi nyugdíj felét, 2023-ban a háromnegyedét, 2024-ben és azt követően pedig már a teljes 13. havi tételt megkapják a nyugdíjasok. Minden esélyünk megvan, hogy a járvány okozta gazdasági visszaesés után a gazdaság és az aktív, illetve nyugdíjas társadalom minél hamarabb helyzetbe kerüljön, a kilátásai tartósan javuljanak – emelte ki végezetül a közgazdász professzor.

Kapcsolódó írásaink