Gazdaság

Száz ország képviselői jönnek a Vadászati Világkiállításra

A világkiállításon száz ország képviselői lesznek jelen, hat nemzetközi konferenciát is tartanak, és ötven ország vesz részt kiállítóként - mondta Kovács Zoltán, az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos az Inforádió Aréna című műsorában pénteken.

Száz ország képviselői jönnek a Vadászati Világkiállításra
Kovács Zoltán: A világkiállításon jelen lesz minden „valamire való” vadászati és vadvédelmi szervezet képviselője a világ minden tájáról
Fotó: MTI/Varga György

Hozzátette, hogy a mostanit megelőzően Magyarországon 1971-ben megrendezett világkiállítás is vadászati és természeti témájú volt. Az nem volt kérdés, hogy a vadászat és a természet elválaszthatatlanok egymástól - hangsúlyozta, és megjegyezte, hogy a vadászati tevékenység Magyarországon példaértékűen szabályozott. A vadászati piacot nehéz megbecsülni mind globálisan, mind az országban, ugyanakkor sok tízmilliárd forintos piacról lehet beszélni - mondta.

Úgy fogalmazott, a világkiállításon jelen lesz minden „valamire való” vadászati és vadvédelmi szervezet képviselője a világ minden tájáról, akiktől azt várják, hogy mondják el tapasztalataikat, amelyekből mindenki tanulhat. Az ellenőrzött, szabályozott vadászati tevékenység nélkülözhetetlen a fenntartható természetgazdálkodáshoz - hangsúlyozta.

A megújított Hungexpo is azt a célt szolgálja, hogy az ország egyre több világszintű rendezvényt tudjon megrendezni a fővárosban. A helyszín főpróbája a mind a 75 ezer négyzetmétert használó világkiállítás lesz, ilyen méretű rendezvény nem volt még a Hungexpo történetében - jegyezte meg. Magyarország, minden magyar ember azzal gazdagodik, ha bebizonyítja, hogy ilyen szintű rendezvényt képes megrendezni - mondta.

Kovács Zoltán arról is beszélt, hogy figyelemmel voltak a világjárványra, ez a felkészülés eleme volt a beléptetés, a takarítás vagy akár az orvosi jelenlét megszervezésénél is.

Ismertette: csaknem 1500 program lesz a kiállításon, hat csarnokban állandó kiállítások, kettőben pedig kereskedelmi kiállítások lesznek. A rendezvénynek kiemelt része lesz a központi magyar kiállítás a H-csarnokban, ez bemutatja, hogy Magyarország ezeréves történetének elválaszthatatlan része a vadászati kultúra. Nagy attrakció lesz még a trófeakiállítás és a Kárpát-medencei vizes élőhelyeket bemutató csarnok - sorolta a kormánybiztos.

Kovács Zoltán a nap folyamán korábban, az esemény sajtóbejárásán elmondta, a szervezők összesítése szerint a kapcsolódó rendezvényekkel együtt csaknem 1500 programelemből áll össze világkiállítás.

A kormánybiztos szerint alighanem ez a legnagyobb, legkomplexebb tematikus programsorozat, amelyet Magyarország valaha rendezett. A kiállítás számai - mint fogalmazott - a rekordok könyvébe kívánkoznak, hiszen a Hungexpo teljes területét 20 napon át még soha nem töltötte ki egy rendezvény sem.

Kapcsolódó írásaink