Gazdaság

Karácsony Gergelynek hálásnak kellene lennie azért, hogy a Hungexpót újjáépítették

A szervezők legalább egymillió látogatóra számítanak az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállításon és kísérőrendezvényein a közösségi élet újraindításának következő állomásaként

Ebben a pillanatban is több százan, sőt több ezren dolgoznak, hogy a Hungexpo 75 ezer négyzetméterén szombat reggel megnyílhasson a vadászati világkiállítás. A programok nemcsak a vadászattal foglalkoznak, hanem minden látogató, így a családok és a gyermekek számára is különleges élményt jelentenek majd – mondta tegnap az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítással kapcsolatos sajtó-háttérbeszélgetésen Kovács Zoltán, a világkiállítás megvalósításáért felelős kormánybiztos.

Karácsony Gergelynek hálásnak kellene lennie azért, hogy a Hungexpót újjáépítették
Az újjáépített Hungexpo vásárközpontban minden évben több száz kiállítást és konferenciát rendezhet Magyarország
Fotó: Egy a Természettel Vadászati é

A kormánybiztos elmondása szerint úgy próbálták a koncepciót kialakítani, hogy ne csak a vadászok leljék örömüket az eseményen, hanem a családok, gyerekek számára is értelmezhető és érdekes legyen mindaz, amit a rendezvényen látni fognak.

Továbbá leszögezte, hogy a vadgazdálkodás a környezetvédelemnek nem ellensége, hiszen emberi beavatkozás nélkül elképzelhetetlen az erdők fennmaradása, a magára hagyott természet egyensúlya hamar felborul.

A fenntarthatóságnak ugyanakkor nincs univerzális, központilag elrendelhető receptje, a világ minden részén mások a megoldások. A világkiállítás ezért az évszázadok alatt felhalmozott vadászati tudás mellett a környezetvédelmi tapasztalatok bemutatását is feladatának tekinti. Az előadások a World Conservation Forum színpadán végigkísérik az egész világkiállítást – magyarázta.

A felvezető rendezvények, látványosságok már majdnem hatszázezer érdeklődőnél tartanak szavai szerint. Ráadásul már több mint harmincezer iskolás regisztrált a kiállításra, akik ingyenesen vehetnek részt az eseményeken – mondta Kovács Zoltán.

A vadászati világkiállításunkat az 1971-es világkiállítás ötvenedik évfordulóján rendezzük.

Az akkori kiállítás máig jótékony hatással van a magyar vadgazdálkodásra, az agráriumra. Az akkori Magyarország számára is nagyon komoly előrelépést jelentett a rendezvény – mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes. A magyar vadgazdálkodásnak és –kultúrának két csúcspontja volt. Az egyik a két világháború között Gróf Károlyi Lajos nagybirtokos, nemzetközi hírű vadgazda, legendás vadászember tótmegyeri birtoka (ma Palárikovo, Szlovákia) mint a magyar apróvad-gazdálkodás csúcsa, a másik pedig 1971-ben a vadászati világkiállítás – magyarázta.

Kijelentette: nem fogjuk meghamisítani a történelmet, ugyanis ez nem a politikáról, nem a történelem értelmezéséről, hanem a magyar vadászatról és vadgazdálkodásról szó. A vadászati kiállítás nem önmagában áll a kormány felfogásában, hanem egy olyan grandiózus eseményként, ami a közösségi élet pandémia utáni újraindítását jelenti. Az első lépés volt a tűzijáték, a második az eucharisztikus kongresszus, a harmadik pedig a vadászati világkiállítás – hangsúlyozta Semjén Zsolt.

A Hungexpót az újjáépítésével kapcsolatosan nagyon sok támadás érte. A baloldal az újjáépítés költségeit nemes egyszerűséggel hozzászámolta a vadászati világkiállítás költségeihez – kifogásolta a miniszterelnök-helyettes. Kifejtette: aki a Hungexpót támadja, az elsősorban a katolikus egyházat támadja, hiszen az újjáépítés után az első esemény az eucharisztikus kongresszus volt, amelyen több tízezer ember vehetett részt.

A második ilyen esemény a vadászati világkiállítás lesz, ezt követően pedig évente kétszáz eseményt szerveznek a területen. Karácsony Gergelynek hálásnak kellene lennie azért, hogy a Hungexpót újjáépítették, mert ez a legnagyobb ajándék, amit Budapest kapott – hangoztatta. Az elkövetkező rendezvények milliós nagyságrendű kiállítót és látogatót fognak idevonzani, ez hatalmas bevételt hoz az országnak, ami Budapesten csapódik le. Semjén Zsolt arra számít, hogy a világkiállítás a kísérőrendezvényekkel együtt legalább egymillió látogatót fogad majd az október 14-i zárásig.

Kapcsolódó írásaink