Gazdaság

Új funkción keresztül segíti az eligazodást a vállalkozók honlapja

A minősítő rendszer azért is fontos, mert a pályázatok jelentős részénél nyilatkozni kell arról, hogy a vállalkozás mikro, kis vagy közepes méretű – mondta György László

A Vali.hu vállalkozói informá­ciós portálon új funkció, egy minősítő rendszer segíti a mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat a rendelkezésükre álló, zömében államilag támogatott fejlesztési lehetőségek megismerésében – mondta tegnap György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára sajtótájékoztatón Budapesten.


 

Új funkción keresztül segíti az eligazodást a vállalkozók honlapja
A kkv-szektor foglalkoztatja Magyarországon a munkavállalók kétharmadát
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A minősítő rendszer azért is fontos, mert a pályázatok jelentős részénél nyilatkozni kell arról, hogy a vállalkozás mikro, kis vagy legfeljebb közepes méretű. Ezek a besorolások ugyanakkor nem minden esetben egyértelműek az árbevétel vagy foglalkoztatottak száma alapján, sokszor a tulajdonosi szerkezet a meghatározó – mondta György László.

Az információs portálon az elmúlt három hónapban négyezer vállalkozás vált felhasználóvá, és ezáltal igénybe vehette a szolgáltatások teljes körét – ismertette az államtitkár, kiegészítve azzal, hogy regisztráció nélkül ennél jóval többen tájékozódtak a honlapon.

A magyarországi vállalkozások 97 százalékát teszik ki a mikro-, kis- és közepes vállalkozások, amelyek a gazdaság gerincét, a foglalkoztatás kétharmadát adják – hangsúlyozta György László.

Felhívta a figyelmet továbbá arra is, hogy a járvány után, amikor a gazdaság újraindításáé a főszerep, a vállalkozások válogathatnak a fejlesztési lehetőségek és támogatások között.

Ahhoz, hogy a vállalkozások élni is tudjanak a lehetőségekkel, fontos, hogy értesüljenek azokról – biztatta az államtitkár a gazdaság szereplőit arra, hogy regisztráljanak a portálon, ezt követően pedig tekintsék át a „testre szabott” lehetőségeket.

Az államtitkár felidézte, hogy a napokban jelent meg a Magyar multi program százmilliárd forintos kerete, amelyből technológiai fejlesztéseket és kapacitásbővítéseket finanszírozhatnak a cégek, illetve szintén újdonság egy hetvenmilliárd forintos lehetőség a vállalatok belső képzéseire.

Ezenkívül nullaszázalékos hitelek állnak a cégek rendelkezésére, továbbá szakértők segítségét és képzéseket is igénybe vehetnek a vállalkozások – tette hozzá.

A vállalati továbbképzési programnál például a mikro- és kisvállalkozások hetvenszázalékos támogatási intenzitással vehetik igénybe a támogatást, az 50–250 fő közötti cégek hatvanszázalékossal, a kétszázötven fő felettiek pedig ötvenszázalékossal – részletezte.

György László kiemelte: az ország különböző pontjain ezerötszáz vállalkozóval egyeztetett arról, hogy a technológiaváltásban, digitalizációban miként tudná őket segíteni az állam. A legnagyobb igény arra mutatkozott, hogy a cégvezetők megismerkedjenek a fejlett technológiák működésével a tevékenységi körükhöz hasonló területen működő vállalatoknál a gyakorlatban – fogalmazott.

Kapcsolódó írásaink