Gazdaság

Felpörgött a lakáscélú jelzáloghitelek piaca

Újra a tavaszihoz hasonló aktív ingatlanpiaci forgalommal számolhatnak az eladók és a vevők

Megugrott az otthonteremtő támogatások iránti kereslet, kiemelt népszerűségnek örvend ezen belül a babaváró támogatás, amelyet az igénylők több mint kétharmada ingatlancélra fordít. Ősszel tovább élénkülhet a hitelpiac.

Felpörgött a lakáscélú jelzáloghitelek piaca
Általánosságban elmondható, hogy a házaspárok leginkább lakhelyvásárlásra, -felújításra, -átalakításra fordítják a felvett összeget
Fotó: MH

Az otthonteremtési támogatások iránt jelenleg igen intenzív a kereslet, az előző évi adatokhoz képest tíz-tizenöt százalékos növekedést jelent. Ez elsősorban a lakáscélú jelzálogpiacon mutatkozott meg, hiszen március óta minden hónapban meghaladja a százmil­liárdos álomhatárt a kihelyezett hitelek összege – válaszolta lapunk megkeresésére Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Rámutatott, a megjelent új hiteltermékeknek köszönhetően több mint 820 milliárd forint értékű jelzáloghitel realizálódott a piacon az első nyolc hónapban, az MNB január–júniusi tényadata és a Duna House Pénzügyek július–augusztusi becslése alapján. A rekordot júniusban érte el, 136 milliárd forinttal, és a legfrissebb adatok szerint júliusban sem maradt el sokkal a ténylegesen felvett hitelek összege (132,5 milliárd Ft).

Az állami otthonteremtő támogatásokra vonatkozó kérdésünkre elmondta, a KSH elemzéséből az derül ki, hogy több mint húszezer tranzakcióhoz használták fel a családi otthonteremtési támogatásokat a tavalyi második félévben. Az állami támogatások közül a legnépszerűbb természetesen a szabadfelhasználású Babaváró hitel.

Az MNB legfrissebb adatai szerint júniusban 52,7 milliárd forintot helyeztek ki a bankok az effajta kölcsönből, így a negyedéves elemzések alapján a lakossági hitelállomány bővüléséből hatvan százalékkal vette ki a részét a Babaváró. Általánosságban pedig elmondható, hogy 68 százalékban valamilyen lakáscélra, vagyis vásárlásra, átalakításra, felújításra fordítják a felvett összeget a házaspárok. A júliusi tranzakciók alapján Budapesten és vidéken a 40–60, a főváros agglomerációjában pedig a 60–80 négyzetméter közötti ingatlanok voltak a legkeresettebbek, ám ebbe beletartozik az is, hogy eladó nyaralót is inkább ebben az időszakban kerestek a vevők.

A Duna House várakozásai szerint az őszi szezonban újra a tavaszihoz hasonló aktív ingatlanpiaci forgalommal számolhatnak az eladók és a vevők. A 2021-es évben is emelkedő új építésű árakkal számolunk, amelynek mértéke öt-tíz százalékos is lehet – helytől és ingatlantípustól függően – mutatott rá Benedikt Károly, a Duna House pr- és elemzési vezetője.

Hitelezés tekintetében, Magyarországon jelenleg óriási potenciál van a piac növekedésében, amire a jegybank tervei és törekvései is alapoznak. GDP arányosan ugyanis a lakosság lakáshitelállománya európai, de még V4-es összehasonlításban is messze elmarad az átlagtól. A jelzáloghitelpiacot az otthonteremtési támogatások intenzív kereslete mellett – ami a korábban említettek szerint, csak önmagában is tíz-tizenöt százalékos növekedést jelent az előző évi adatokhoz képest –, az ősszel várhatóan újra felfutó ingatlanpiaci erősödés is tovább húzhatja.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom