Gazdaság
Az élelmiszeripar stratégiai ágazattá vált
Környezetvédelmi szempontból lényeges volna az élelmiszert helyben elkészíteni, mert így a tevékenység ökológiai lábnyoma jelentősen csökkenne

A tárcavezető elmondása szerint az élelmiszeripar a járvány idején vált stratégiai ágazattá. Emlékeztetett, a vidékfejlesztési programra ebben az európai uniós ciklusban 4265 milliárd forint áll rendelkezésre, amely mintegy háromszor nagyobb, mint a korábbi ciklusban. Nagy István kiemelte, a generációváltás fontosságát az élelmiszeripar területén, és perspektíva nyújtását a fiataloknak, elsősorban képzés segítségével.
Az Agrárminisztérium a második legnagyobb intézményfenntartóként vesz részt a hazai szakképzés rendszerében, a tárca által fenntartott ötvenöt szakképző intézmény öt agrárszakképzési centrumban kezdte meg a tanévet. Élelmiszeripari képzés tizenkilenc helyen folyik, ezen belül kilenc intézményben tanbolt, tizenegyben pedig élelmiszer-feldolgozó tanüzem is működik – ismertette.
Az agrárminiszter kitért továbbá arra is, hogy az élelmiszeripari kisüzemek és kisgazdaságok nemcsak nemzetgazdasági, hanem nemzetbiztonsági okból is fontosak, amire a koronavírus-járvány mutatott rá. A Food Industry elnevezésű, foglalkoztatási célú térségi akciótervvel kapcsolatban elmondta, hogy fontos a fenntartható agrárgazdaságra épített élelmiszerfeldolgozás, az innovációs lehetőségek kiaknázása, a technológiai fejlesztés erősítése, a feldolgozott élelmiszertermékek helyi értékesítési lehetőségeinek javítása.
Utóbbival elérhetővé válik a térség nemzetközi versenyképességének növelése, a magas hozzáadott értékre épülő tudásgazdaság fejlődése és a lakosság életszínvonalának növekedése – mondta.
A mai napon Nagy István a Győr-Moson-Sopron megyei Rábcakapiban is beszédet tartott, ahol bejelentette: az ökológiai termesztést negyvenmilliárd forint keretösszegű pályázati kiírással segítik jövő év január elsejétől, ugyanis kiemelt cél az ökológiai gazdálkodás ösztönzése és az ökológiai gazdálkodásba vont területek bővítése. Hangsúlyozta, hogy a támogatáshoz 2021 és 2027 között a kormány a lehető legmagasabb, a mintegy nyolcvanszázalékos társfinanszírozást biztosítja.
Környezetvédelmi szempontból fontos, hogy az élelmiszert helyben készítsék, mert így a tevékenység ökológiai lábnyoma jelentősen csökken – jelezte.