Gazdaság

Matolcsy György: A rendszerváltás mindig felgyorsítja az inflációt

A világgazdaságban megfigyelhető infláció jövőbeli alakulását tekintve az elemzők valóban két táborra oszlanak. A domináns nézet az, hogy az árstabilitás stabilan horgonyzott, és azt nem ássa alá az állami hitelfelvételek jelenlegi szintje. Természetesen vannak ezzel ellentétes vélemények is  – írta pénteken Matolcsy György.

Matolcsy György: A rendszerváltás mindig felgyorsítja az inflációt
Matolcsy György, az MNB elnöke
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Magyar Nemzeti Bank elnöke az Mnb.hu oldalán reagált a A központi bankok aranykora letűnt  című cikkre. (The ‘golden age’ of central banking has passed, Andrew Large, Gavin Bingham, Paul Fisher, Central Banking, 2021. július 20.) Némiképp egy járvány utáni és egyben járvány előtti világban élünk. A koronavírus vagy más járványok új hullámai jöhetnek, teljes rendszerváltást okozva a világgazdaságban.

Az egyre gyorsuló technológiai forradalom a fenntarthatóbb és biztonságosabb világgazdaság felé mutató trendeket erősíti – magyarázta. A jegybankelnök szerint újraéljük az 1940-es évek első felét, vagyis jelenkorunk is messze van a békeidőtől, ami rendszerváltást és egy új, elkülönült G2 világrendet hoz.  A rendszerváltás mindig felgyorsítja az inflációt – bár valószínűleg csak ideiglenesen –, emlékezzünk csak az euró bevezetésének időszakára – elemzett a jegybank elnöke. Rendszerváltás idején még erősebb és kreatívabb központi bankokra van szükség. Ezért a „központi bankok aranykora” és az arany szerepének felértékelődése továbbra is előttünk áll – hangsúlyozta záró soraiban Matolcsy György.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom