Gazdaság

A klímaváltozás az ingatlanpiacot sem kíméli

A környezetbarát és energiahatékony lakhelyek elterjedését támogatja a Magyar Nemzeti Bank nyáron bejelentett és októberben induló Zöld Otthon Programja is

Augusztusban regisztrálták az eddigi legmagasabb csúcshőmérsékletet Európában, és a szakértők szerint a forró nyarak velünk maradnak, mert változás hosszú távon sem várható. Az egyre gyakoribb és hosszabb hőhullámok miatt az ideális otthonról alkotott képünk is átalakulhat, és újabb szempontok jelennek meg az ingatlanválasztásban – derült ki az OTP Ingatlanpont tegnapi sajtóközleményéből.

A klímaváltozás az ingatlanpiacot sem kíméli
Az új építésű lakásoknál fontos kitétel a fenntarthatóság és a kedvező klíma
Fotó: MH/Katona László

Az idei időjárás nem kivétel – a szakértők szerint – ezért hosszú távra kell felkészülnünk a klímaváltozás miatt egyre melegebb nyarakra . Az emelkedő hőmérséklet alapvető befolyást gyakorol az otthonunk komfortjára is, azonban több lehetőség van arra, hogy a négy fal között ne kapjunk hőgutát – figyelmeztetnek az OTP Ingatlanpont szakértői közleményükben.

Kiemelték: a legkézenfekvőbb megoldás lehetne, hogy olyan helyre költözünk a nyári hőség elkerülésére, ahol enyhébbek a nyarak, azonban kevésbé valószínű az, hogy mindenki a hűvösebb, jellemzően hegyvidéki tájakat választaná új lakóhelyül. Ugyanígy fontos szempont az is, hogy mennyi ideig éri nyáron napsütés az adott ingatlant.

„A déli fekvésű ingatlanok hagyományosan kelendőbbek, köszönhetően a jó benapozottságnak, azonban a nyári hőhullámok miatt elképzelhető, hogy az északi tájolásról sem a nyirkos és dohos lakás, hanem a kellemes hűvös fog a jövőben az eszünkbe jutni. Az egyedi panoráma természetesen fekvéstől függetlenül örök sláger marad, és a déli fekvés a téli hónapokban kifejezetten előnyös lehet. Elképzelhető, hogy a jövőben az új otthon kiválasztásánál, főleg egy nyaraló esetében, alaposabban átgondolandó szempont lesz az, hogy az ingatlannak északi vagy déli tájolása van” – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Elmondása szerint az új építésű lakások esetében már jellemzően ma is érvényesülnek a fenntarthatóság és optimális klíma szempontjai, ezért a modern szigetelőanyagok, nyílászárók és árnyékolási lehetőségek mellett egyre elterjedtebb a korszerű felületfűtő és –hűtő rendszerek telepítése. Ezek amellett, hogy energia- és helytakarékosak, az ingatlan fenntartásának költségeit is csökkentik. A változó elvárások mellett a szigorodó energetikai előírások is a fenntartható ingatlanok térnyerését vetítik előre, hiszen azok az épületek, amelyek 2022. június 30. után kapnak használatba vételi engedélyt, legalább BB energetikai tanúsítvánnyal (csaknem nulla energiaigénnyel) kell hogy rendelkezzenek.

A környezetbarát és energiahatékony ingatlanok elterjedését támogatja a Magyar Nemzeti Bank nyáron bejelentett, és októberben induló Zöld Otthon Programja is. Az előzetes információk alapján a legfeljebb 2,5 százalékos, végig fix kamatozású lakáshitelt csak olyan lakossági ügyfelek vehetik fel, akik a BB energetikai besorolási osztály követelményeinek megfelelő új lakóingatlant vásárolnak vagy építenek.

„Az OTP Bank részt vesz az MNB által a Növekedési Hitelprogram keretében meghirdetett Zöld Otthon Programban, amelyben a bankoknak lehetőségük van arra, hogy fix, kedvező, 2,5 százalékos kamatozású hitelt biztosítsanak lakossági ügyfelek számára új lakás vásárlásra és építésre. Amint megkötöttük az MNB-vel a Zöld Otthon Programra vonatkozó megállapodást, a termék elérhető lesz ügyfeleink számára” – mondta Kormos Zoltán, az OTP Bank ingatlanhitelezésért felelős vezetője.

Kapcsolódó írásaink