Gazdaság

Magyar gazdasági csodáról ír a Financial Times

Egy lépéssel Lengyelország előtt

Kelet-Európa felemelkedése egy elfeledett sikertörténet, írja a Financial Times neves nemzetközi gazdasági lap hasábjain Ruchir Sharma, a Morgan Stanley Investment Management vezető globális stratégája.

A cikk írója szerint ez a politikai folyamat még érdekesebbé teszi a térség gazdaságát, ahol korántsem visszacsúszás, hanem óriási fejlődés látszik. Ritkán fordul elő, hogy egy ország ténylegesen feljebb lép a fejlődési lépcsőfokokon, a szegénységből a gazdagságba jutva – folytatja a szerző, rámutatva, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 195 ország gazdasági folyamatait követi, és közülük ma csak 39-et tart fejlettnek. A globális befektetési cég vezetője szerint a következő szintlépést megvalósító ország térségünkből érkezik majd.

Bár az IMF „fejlettségi” definíciója magában foglalja az intézmények minőségét és egyéb szubjektív, nemcsak gazdasági tényezőket is, a fejlett országok nemzeteinek egy főre jutó jövedelme tizenhétezer dollár felett van. A küszöbhöz közeli kevesek közül az egyetlen nagy ország Lengyelország, ahol az egy főre jutó jövedelem meghaladja a tizenötezer dollárt. A közgazdász kiemeli, hogy Magyarország a lengyeleknél is egy lépéssel előrébb van, csaknem tizenhatezer dollárral, Románia pedig néhány hellyel hátrébb, tizenháromezer dollárral.

Az Európai Központi Bank adataira alapozott becslések azt mutatják, hogy 1989 és 2020 között az a hat exkommunista ország, amely már fejlett státusba került, éves szinten a -je több mint egy százalékát kapta meg uniós támogatásként. Magyarország, Lengyelország és Románia a közeljövőben is átlagosan hasonló támogatással számolhat.