Gazdaság

Törlesztést javasol a bankszövetség

A nyugdíjasok, a gyermeket várók, illetve nevelők, a közfoglalkoztatottak, valamint azok a magánszemélyek, akiknek csökkent a jövedelmük, kérhetik a moratórium hosszabbítását

Aki teheti, kezdje el újra törleszteni a hiteleit. A bankok támogatják az ügyfeleket a felelős egyéni döntés meghozatalában a 2022. június 30-ig meghosszabbított moratóriumban történő részvételről – mondta Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke tegnap. Értékelése szerint a magyarországi moratórium messze a legkedvezőbb volt a régióban, automatikusan vonatkozott mindenkire, és nem volt törlesztőrészlet-növekedés.

Támogatják a koronavírus-járvány miatt tavaly bevezetett hitelfizetési moratórium általánosan biztosított változatának lezárását – jelentette ki Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke tegnap Budapesten, egy sajtótájékoztatón. Hozzátette, a moratórium a rászorulóknak, a nehéz helyzetűeknek folytatódik, abba a bejelentkezés önkéntes és idén október végi időkorláthoz kötött. A bankszövetség adatai szerint tízből hét ügyfél elvileg kérheti a moratóriumban maradást, de az elnök úgy véli, ennél kevesebben fognak ténylegesen élni vele, így novembertől jelentősen csökken a törlesztés további halasztását választók száma.

Jelasity Radován felidézte Varga Mihály pénzügyminiszter hétfői bejelentését, miszerint a nyugdíjasok, a gyermeket várók, illetve nevelők, a közfoglalkoztatottak és azok a magánszemélyek, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük, kérhetik továbbra is a törlesztési haladékot. Akik hosszabbítani szeretnének 2022 június végéig, erről a jogosultsági feltételek fennállása esetén nyilatkozniuk kell majd a bankjuknak. A bent maradás tehát nem automatikus – mondta Jelasity Radován.

Az elnök szerint a hitelmorató-rium miatt megnőtt hitelállománynak bevételnövelő hatása van. Míg a bankszektor múlt éve a válságkezelésről szólt, idén eredményes első fél évet zártak. A 2019-es 14,7 ezer milliárdról idén 18,3 ezer milliárdra nőtt az ügyfélhitel-állomány. A működési bevételek 976 milliárd forintra nőttek idén január–júniusban a 2019-es 769 milliárd forintról és a tavalyi első fél éves 30 milliárd forintról. A járvány miatti kiadások folyamatosan nőttek, 652 milliárd forintra a tavalyi 626 milliárd forint után. A céltartalék mértéke az időszakban a tavalyi 144 milliárd forint után idén alig 12 milliárd forintot tett ki. A szektor idei első fél éves profitja 405 milliárd forint volt, ebből 266 milliárd forint származott belföldről.

Kiemelte: a bankszektor nem kapott támogatást, kiállt a válságban az ügyfelek mellett, és befizette tavaly az 55 milliárd forintos extra adóterhet.

Kapcsolódó írásaink