Gazdaság

Hatékonyabb lett a versenyfelügyelet az új irányelv által

Tagállami együttműködés

A hazai versenyfelügyeletre is kedvező hatással volt az uniós tagállamok versenyhatóságainak erősítését célzó irányelv – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tegnap.

Az EU és tagállamai versenyhatóságait tömörítő Európai Versenyhálózat (European Competition Network) rövidítéséből ECN+-nak elnevezett irányelv idén februárig adott időt a tagállamoknak a rendelkezések átültetésére. Hazánkban a GVH együttműködött az Igazságügyi Minisztériummal a részletek kidolgozásában, a magyar jogi szabályozás nagy része eleve megfelelt az új irányelvnek – jelezte a GVH.

Az ECN+ hatására erősödött a tagállamok versenyhatóságainak együttműködése, bővültek és egységessé váltak eljárási jogköreik. Az új rendelkezésekkel a versenyhatóságok hatékonyabb támogatást nyújthatnak a többi tagállam hatósági eljárásaihoz.

Az irányelv lehetőséget ad arra, hogy a kormányok konkrét eljáráshoz nem kapcsolódó, általános prioritási iránymutatásokat jelöljenek ki a versenyhatóságok számára, ahogy a magyar kormány bővítette a GVH jogkörét az építőipari áremelkedések okainak feltárása miatt. Hazánk az átültetés során gyorsaságból és szakmaiságból egyaránt jól vizsgázott – fejtette ki Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke.