Gazdaság

Egymilliárd forint forrás nemzetvédelmi kutatásokra

Ösztöndíjprogram

Védelmi kutatás-fejlesztést célzó alprogrammal bővül a fiatal kutatókat támogató Kooperatív Doktori Program (KDP). Az egymilliárd forint keretösszegű felhívás célja a magasan képzett, tudományos ismeretekkel rendelkező munkavállalók számának növelése a nemzetstratégiai ágazatban – jelentette be tegnap az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Egymilliárd forint forrás nemzetvédelmi kutatásokra
Egymilliárd forint forrás nemzetvédelmi kutatásokra
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Nemzeti kutatási, fejlesztési és innovációs alapból meghirdetett program az ipari és szolgáltatói szektorok igényeihez igazodva támogatja a tehetséges magyar fiatalok pályakezdését. A kezdeményezés idén az egymilliárd forintos keretösszegű Nemzetvédelmi alprogrammal (NVKDP) bővül – tették hozzá.

Az ösztöndíjprogram a nemzetstratégiai ágazatra fókuszálva célzottan támogatja a tudományos életutakat és a hazai kutatói utánpótlást. Az NVKDP havi nettó 400 ezer forintos ösztöndíjjal teremt lehetőséget a kutatói karrierépítésre, a hallgató mellett támogatásban részesül az őt befogadó doktori iskola, a megvalósításba bevont témavezető és szakértő is. A program újabb elemmel gazdagítja a gazdaság újraindítását és a magas hozzáadott értéket teremtő munkahelyek létesítését célzó kormányzati intézkedések sorát.

A kezdeményezés az innovációban világszerte élen járó védelmi ipar felé tereli a fiatal kutatókat. A NVKDP 2021 részleteiről a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal oldalán érhető el bővebb információ – fűzték hozzá.

Kapcsolódó írásaink

Újraépül a magyar védelmi ipar

ĀA készülő gyár felhajtóerőt jelent a gazdaságban és a foglalkoztatásban, kiemelkedő szerepet játszik a hazai járműipari, kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységben