Gazdaság

Fokozottan ellenőrzik az építőanyagok kivitelét a pénzügyőrök

Beavatkozással fékezhető a drágulás

Az építőanyagár-emelkedés megállításának egyik fontos eszköze lehet a szállítmányok vámhivatali ellenőrzése. A pénzügyőrök augusztusban több mint harminc jogsértést tártak fel az ellenőrzésekben – tájékoztatta Tállai András tegnap az MTI-t.

Fokozottan ellenőrzik az építőanyagok kivitelét a pénzügyőrök
Cél, hogy a kínálat a hazai piacokat szolgálja ki
Fotó: MH

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondása szerint az egyes építőipari nyersanyagok és termékek, mint például a kavics, a cement, a sóder, a fa- és acéláruk csak előzetes bejelentéssel, visszaigazolás birtokában értékesíthetők és vihetők ki az ország területéről. Hozzátette: számos intézkedést hozott a kormány nyáron az építőanyagok drasztikus áremelkedésének megtörésére, az állami beavatkozással fékezhető az építőanyag-drágulás.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fokozott ellenőrzése hozzájárulhat ahhoz, hogy az építőanyag-kínálat ténylegesen a családi, lakossági illetve a magyar gazdasági igényeket szolgálja. Cél, hogy az otthonteremtési, lakásfelújítási állami támogatások a családokhoz jussanak, és azok ne a jellemzően külföldi tulajdonú piaci szereplők extraprofitját növeljék.

A NAV pénzügyőrei az ország egész területén, a harmadik országos határátkelőhelyeken, a közúti, vasúti és vízi forgalomban is vizsgálják az építőipari nyersanyagokat és termékeket szállító járműveket – hangsúlyozta az államtitkár. A kockázatelemzési szűrést követően a pénzügyőrök augusztusban több mint harmincezer fizikai ellenőrzést végeztek, és több mint harminc esetben tártak fel jogsértést.

Kapcsolódó írásaink