Gazdaság

Az élelmiszer-ellátást saját forrásokból kell biztosítani

Vidékfejlesztési Program

Nemcsak gazdasági, hanem nemzetbiztonsági érdekünk is, hogy a magyar társadalom élelmiszer-ellátását jellemzően hazai forrásokból biztosítsuk – mondta tegnap Nagy István agrárminiszter a XIV. Országos Kereskedelmi Konferencián Siófokon.

A veszélyhelyzetben a hazai élelmiszeripar felértékelődött, a kereskedelem rendkívüli módon helyt állt, válságállóvá vált. A helyzet a kormányt arra sarkallta, hogy az ország minél több oldalról és több szinten önellátóvá váljon – hangsúlyozta a miniszter. Kiemelkedő eredménynek nevezte, hogy az élelmiszeripar a rendkívüli helyzetben is biztosította a lakosság biztonságos ellátását, miközben a termelési értéke és exportja is tovább nőtt.

Tavaly az agrárium nyári 25 milliárd forintos válságkezelési csomagjából az élelmiszeripar nyolcmilliárd forinttal részesült – emlékeztetett. Az elmúlt uniós támogatási ciklusban nemzeti és uniós forrásokból 460 milliárd forint támogatás jutott az élelmiszeriparnak, a következő támogatási ciklusban 750 milliárd forint az előirányzott keret a Vidékfejlesztési Programra – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink