Gazdaság

Az Európai Bizottságnak el kell számolnia a tagállamok és a polgárok felé

„Miközben a koronavírus delta variánsa egyre dinamikusabban terjed az Európai Unió területén, sajtóértesülések szerint a Pfizer és a Moderna egyoldalú áremelést jelentett be. Az Európai Bizottság nem tájékoztatta a polgárokat sem az áremelés tényéről, sem annak mértékéről. Így megállapíthatjuk, hogy az uniós intézmény eljárása nem felel meg az átláthatóság és az elszámoltathatóság követelményének” - jelentette ki Schaller-Baross Ernő a Fidesz EP-képviselője. A politikus írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz, amelyben választ vár arra, hogy miért került sor az áremelésre, és ahhoz miért járult hozzá a Bizottság.

Az Európai Bizottságnak el kell számolnia a tagállamok és a polgárok felé
Sajtóértesülések szerint a Pfizer és a Moderna egyoldalú áremelést jelentett be
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Legújabb írásbeli kérdésében Schaller-Baross Ernő arra is választ kíván kapni, hogy az áremelésre lehetőséget adott-e a gyógyszergyártó cégekkel kötött eredeti megállapodás. A képviselő kiemelte: „A Bizottság a tagállamok nevében tárgyal a Covid-19 vakcinák beszerzéséről szóló megállapodásokról és az uniós polgárok pénzével gazdálkodik. Nem dönthet önkényesen, el kell számolnia a tagállamok és a polgárok felé” - emelte ki a képviselő.

A képviselő választ vár az Európai Bizottságtól, hogy milyen alkufolyamat eredményeként állapodott meg a gyógyszercégekkel az áremelésről. „A Bizottság rendkívül gyenge tárgyalási stratégiát folytat a gyógyszergyárakkal szemben. Ennek eredményeként az oltások először késtek, most pedig lényegesen magasabb árat kérnek a gyártók a vakcinákért. Mindez láthatóan semmilyen következménnyel nem jár számukra”- tette hozzá a politikus.

A képviselő szerint aggodalomra ad okot, hogy a zárt ajtók mögött zajló tárgyalásokon a gyógyszercégek bármit kilobbiznak, visszaélnek helyzetükkel, az Európai Unió pedig nem tesz ez ellen semmit.

A politikus 2021. május 20-án egy korábbi írásbeli kérdéssel kereste meg Stella Kyriakides egészségügyi biztost többek között azzal kapcsolatban, hogy milyen felhatalmazás alapján döntött az Európai Bizottság az oltóanyag-beszerzési eljárások nyilvánosságra hozatalának korlátozásáról. Schaller-Baross Ernő fideszes képviselő ezzel kapcsolatban elmondta: „A szerződések előírják, hogy az unió intézményeinek a nyilvánosság teljes biztosításával kell működniük. Kyriakides biztosasszony válasza nem tartalmaz semmilyen magyarázatot arra, hogy miért hallgatja el a Bizottság a vakcinabeszerzés körülményeit”.

Kapcsolódó írásaink

A pandémia előtti szinten a foglalkoztatás

ĀA magyar keresetek válságállónak bizonyultak, a gazdaságvédelmi intézkedéseknek is köszönhetően változatlanul dinamikusan nőnek a bérek idehaza – mondta Bodó Sándor

„Magyarország jó kalauz az uniós labirintusban”

ĀVarga Judit: Brüsszel a csatlakozási tárgyalásokat már lassan két éve hanyagolja és csak álszent aggodalmaknak ad hangot ahelyett, hogy valódi, termékeny párbeszédet folytatna a Nyugat-Balkán kulcsállamával