Gazdaság

A pandémia előtti szinten a foglalkoztatás

A magyar keresetek válságállónak bizonyultak, a gazdaságvédelmi intézkedéseknek is köszönhetően változatlanul dinamikusan nőnek a bérek idehaza – mondta Bodó Sándor

A foglalkoztatási rekordok a tudatos gazdaságpolitikának köszönhetők és persze annak, hogy a magyar emberek nem segélyből, hanem munkából akarnak megélni. A munkába állást és a munkában maradást adókedvezményekkel, munkaerő-piaci, –képzési támogatásokkal ösztönözzük – nyilatkozta lapunknak Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára beszélt a munkahelyi képzéseket támogató, októberben induló programról is.

A pandémia előtti szinten a foglalkoztatás
A reálkeresetek már több mint száz hónapja folyamatosan emelkednek Magyarországon, emelte ki a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár
Fotó: MH/Papajcsik Péter

– Rekordokat dönt a hazai foglalkoztatás, honnan indultunk és hova tartunk?

– Ahogy annyi más területen, a foglalkoztatásban is katasztrofális állapotokat örököltünk meg a Gyurcsány–Bajnai-kormányoktól az elmúlt évtized elején. 2010-ben 12 százalékos volt a munkanélküliség Magyarországon. Azóta nagyon hosszú utat tettünk meg, helyreállítottuk, megerősítettük a baloldali kormányok által tönkretett gazdaságot. Célul tűztük ki a munkaalapú gazdaság és társadalom kiépítését, a teljes foglalkoztatás elérését. Az eredmények szemmel láthatók: a rendszerváltás óta nem tapasztalt rekordmagasságban, 4,7 millió felett van a foglalkoztatottak száma. Harmadára csökkent, négy százalék körül alakul a munkanélküliség, ami a legalacsonyabbak közé tartozik az Európai Unióban.

– Minek köszönhetők ezek a rendkívül kedvező mutatók?

– Elsősorban a tudatos gazdaságpolitikának és persze annak, hogy a magyar emberek nem segélyből, hanem munkából akarnak megélni. A munkába állást és a munkában maradást adókedvezményekkel, munkaerő-piaci, –képzési támogatásokkal ösztönözzük. Harminc éve nem dolgoztak annyian a versenyszférában, mint most, a képzett munkaerő megtalálja itt a helyét és számítását.

A foglalkoztatás szempontjából nehezebb helyzetben lévő csoportokat, a kisgyerekes anyákat, a pályakezdő fiatalokat vagy az alacsony iskolai végzettségűeket komplex intézkedésekkel segítjük. A hazai munkaerőpiacon elért eredményeket a vírusválság átmeneti hatásai ellenére is sikerült megőrizni. A munkahelyvédelmi és munkahelyteremtő programoknak köszönhetően a járvány előtti szintre emeltük a foglalkoztatást. A Vállalkozások munkaerő támogatása programmal a regisztrált álláskeresőket célozzuk meg, közülük már 25 ezren találtak így munkát. A programban fél éven át összesen akár hatszázezer forinttal járulunk hozzá a foglalkoztatásukhoz.

– A bérek szempontjából a járványkezelés sikeres volt?

– A magyar keresetek válságállónak bizonyultak, a gazdaságvédelmi intézkedéseknek is köszönhetően változatlanul dinamikusan nőnek a bérek idehaza. 2010-hez képest a nettó átlagkereset vásárlóértéke kedvezmények nélkül számítva több mint hatvan százalékkal, a családi kedvezmények figyelembevételével pedig csaknem hetven százalékkal ér többet. Ezzel szemben a baloldal nyolcéves kormányzása alatt a reálkeresetek mindössze 13,8 százalékkal emelkedtek, és nem volt családi adókedvezmény sem. A reálkeresetek már több mint száz hónapja folyamatosan emelkednek Magyarországon. 2021 első felében 8,4 százalékkal nőtt az átlagkereset a nemzetgazdaságban.

– Milyenek a további kilátások, mire számítanak, hogy alakul a foglalkoztatottság Magyar­országon?

– A munkaerőpiac visszanyerte és több szempontból felülmúlja a vírusválság előtti formáját. Folyamatosan csökken a regisztrált álláskeresők száma is, egyre nagyobb a kereslet a munkaerő iránt. A kormány újraindította a gazdaságot, így az élénkülés a következő időszakban is folytatódhat. A járvány azokat fenyegeti, akik nincsenek beoltva, Magyarországon mindenkinek elegendő vakcina áll rendelkezésre. Az egészségünk védelme mellett a munkahelyek biztonságáért is azzal tehetjük a legtöbbet, ha beoltatjuk magunkat.

– Indul a munkahelyi képzéseket támogató, hetvenmilliárd forintos program, ezekre kik pályázhatnak, és miben segít a munkáltatóknak és a munkavállalóknak?

– A kormány azon dolgozik, hogy fokozatosan javítsa a munkában lévők képzettségi szintjét is, hiszen a naprakész ismeretek tovább javítják a foglalkoztatási helyzetüket, bővítik lehetőségeiket. Ezért biztosítunk támogatást a vállalkozások számára munkahelyi képzések megvalósításához, amivel persze a cégek termelékenysége is nő. A programban a képzési költség mellett az oktatás miatt kieső munkaidőre jutó bruttó bér támogatása is elszámolható. Egy kis- és középvállalkozás legfeljebb ötvenmillió forintot kaphat, egy nagyvállalatnak pedig maximum százmillió forint ítélhető meg.

– Meddig pályázhatnak a cégek?

– Az összesen hetvenmilliárd forintból az első szakaszban 15 mil­liárd forintos keretösszeget hirdettünk meg. A kérelmeket október elsejétől a forrás kimerüléséig, de legkésőbb az év végéig lehet benyújtani. A pontos részletek a Munka.hu oldalon olvashatók, itt található meg a pályázáshoz szükséges nyomtatványkitöltő alkalmazás is.

– Milyen képzést lehet indítani ebből az összegből?

– Négyféle képzést támogatunk. A munkáltatók szakmai képzést vagy részszakmára felkészítő szakmai oktatást indíthatnak, ami a munkakör vagy munkatevékenység magasabb szintű végzéséhez szükséges kompetencia megszerzésére, fejlesztésére irányul. A munkavállalók úgynevezett soft skill képzéseken is részt vehetnek, amelyek a kompetencia növelésére fókuszálnak. De a digitális készségek elmélyítésére, az információs és kommunikációs technológiák használatára irányuló és idegen nyelvi képzések is finanszírozhatók a program forrásaiból.

Támogatással segítik a családokat


Hárommilliárd forinttal segítette eddig a szülők munkába állását a bölcsődei támogatás – közölte Bodó Sándor tegnap. A kormány a legkisebbek napközbeni elhelyezését biztosító szolgáltatásokhoz való hozzáférés javításával, költségeinek csökkentésével is növeli a munkaerő-kínálatot. Már több mint ötezer bölcsődés után igényelték a havonta akár 40 ezer forintos támogatást. A támogatásra azok a kisgyermeket nevelő szülők jogosultak, akik munkavállalóként vagy önfoglalkoztatóként munkába állnak; csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban vagy gyermeknevelési támogatásban részesültek vagy inaktívak.

A legfeljebb havi negyvenezer forintból a családi, munkahelyi vagy nem önkormányzati fenntartású bölcsődében elhelyezett kisgyermekek személyi térítési díja fedezhető. A kisgyermeket nevelők munkapiaci visszatérésének támogatása az óvodai nevelés megkezdéséig nyújtható. Bővebb tájékoztatás és az igénylőrendszer a Magyar Államkincstár honlapján érhető el.
(KF)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom