Gazdaság

Újra növekedési pályára állhat az ipari termelés

Az autóipar chiphiánnyal küzd

Kicsivel elmaradt a várakozásoktól az ipar bővülése, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap kiadott gyorsjelentése szerint az ipari termelés volumene júliusban nyolc százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az adatok szerint munkanaphatástól megtisztítva 10,2 százalékkal emelkedett éves alapon, a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján azonban az ipari kibocsátás júniusihoz képest ugyanakkor fél százalékkal csökkent a termelés. A chiphiány továbbra is akadályozza a járműgyártást, azonban más ágazatok jó teljesítménye ellensúlyozza ennek negatív hatását.

Augusztusban a Mercedes leállása a tervezettnél tovább tartott, ráadásul szeptemberben ismét leállt a termelés a chiphiány miatt, csakúgy, mint a Suzukinál – ismertette Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a Világgazdaságnak. A következő hónapokban újra növekedési pályára állhat az ipari termelés. Idén bázishatások és új kapacitások üzembe helyezése miatt érdemi, tizennégy százalék körüli növekedés várható, amit jövőre hét százalék feletti növekedés követhet. Ennek megfelelően idén az ipari termelés markánsan, akár három százalékpontot elérő mértékben járulhat hozzá a GDP idei növekedéséhez – fűzte hozzá az elemző.

„Az ipari teljesítmény a vártnál kismértékben kedvezőtlenebbül alakult. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a júliusi adatot a nyári leállások évenként eltérő ütemezése miatt óvatosan kell elemezni, az leginkább csak az augusztusi adattal együtt értelmezhető – mondta Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője. Szerinte az ipari teljesítmény azonban még így sem tekinthető kedvezőtlennek, hiszen meghaladta a válság előtti szintet.