Gazdaság

Klímasemleges ország lehet Magyarország

Sikerült szétválasztani a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését és a gazdasági növekedés pályáját

Nettó klímasemleges ország szeretne lenni Magyarország 2050-re, ami azt jelenti, hogy nem bocsát ki több szén-dioxidot, mint amennyit az erdői el tudnak nyelni – hangsúlyozta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. A stratégia értelmében Magyarország úgy éri majd el 2050-re a klímasemlegességet, hogy az közben nem veszélyezteti a gazdaság növekedését.

Klímasemleges ország lehet Magyarország
Steiner Attila: Hazánk már három zöldkötvényt bocsátott ki
Fotó: MH/Katona László

A kormány nemrégiben elfogadta a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiát, amelyben különböző lehetőségeket vizsgálnak arra vonatkozóan, hogyan lehet a törvényben is rögzített klímasemlegességet 2050-re elérni – emlékeztetett Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára tegnap a Portfolio Sustainable World 2021 konferenciáján. Rámutatott, hogy a zöldátmenet gazdaságilag is megtérülő stratégia, és fontosnak nevezte, hogy mindez társadalmi támogatottsággal valósuljon meg.

A Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia egyebek közt vizsgálja a korai cselekvés, illetve a halasztott cselekvés lehetőségét, és mindkét esetben el lehet érni a célszámot. Steiner Attila példaként említette, hogy a korai cselekvés esetében nagyobb beruházást kellene végrehajtani a hamarabb bevezetésre kerülő, emiatt drágább technológiák mentén, viszont tíz év alatt jelentős költségmegtakarítást érhető el vele. Ismertette, hogy a 2019-es legutolsó hivatalos adatok alapján Magyarország 32 százalékkal csökkentette az 1990-es referenciaévhez képest a szén-dioxid-kibocsátását, továbbá nagy a szórás az Európai Unión belül a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének teljesítésében.

Élen jár Észtország, Litvánia és Lettország, míg Magyarország az első egyharmadban van a 32 százalékkal. Az államtitkár eredménynek nevezte, hogy Magyarországon sikerült szétválasztani a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését és a gazdasági növekedés pályáját, a 32 százalékos kibocsátásmérséklést pedig jelentős gazdasági bővülés mellett érte el az ország. A zöldátmenet finanszírozásával kapcsolatban Steiner Attila elmondta, Magyarország eddig már három zöldkötvényt bocsátott ki jelentős túljegyzés mellett, a zöld államkötvény programot szeretnék folytatni, és az így befolyt bevételeket zöldprojektekre fordítani. A továbbiakban egyéb pénzpiaci forrásokat is szeretnének bevonni, és a hazai költségvetésből és uniós forrásokból egyaránt jelentős összegeket terveznek erre a célra felhasználni.

Kapcsolódó írásaink